phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:38
Які звуки видавали динозаври розповіли вчені
Досі вважалося, що насправді звуки, що видаються динозаврами, нагадували швидше гарчання крокодилів, ніж те, що ми могли бачити в популярних фільмах. Однак тепер вчені знайшли докази того, що ці доісторичні істоти могли видавати набагато ширший набір звуків і за своїми вокальними даними більше нагадувати птахів, ніж інших сучасних архозаврів.

Як говориться в новому дослідженні, яке було опубліковано в журналі Communications Biology, вчені змогли відтворити подібність голосового апарату пінакозавра (Pinacosaurus grangeri).

Цей відносно дрібний анкілозавр проживав на території сучасних Китаю та Монголії в пізньому крейдяному періоді близько 86,3–71 мільйона років.

Проблема з визначенням того, як насправді звучали динозаври, полягає в тому, що голосові зв’язки складаються в основному з хрящів, а тому за десятки мільйонів років повністю руйнуються.

Однак автори нового дослідження звернули увагу, що кістки з горла, які були знайдені в далекому 2005 році в Монголії, насправді залишки голосового апарату, а не використовувалися виключно для дихання, як це вважалося раніше.
Також вони виявили й місця кріплення м’язів, якими динозавр міг керувати цими кісточками та цим змінювати своє звучання.

Подальше вивчення розвіяло сумніви в тому, що ці динозаври точно могли видавати звуки, що більше нагадують пташині.

Дане дослідження проливає світло на звучання лише одного виду динозаврів, а які звуки видавали інші види людям ще потрібно дізнатися.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 164 | Додав: radymo | Теги: звук, динозавр | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]