phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:09
Який зв’язок між ними - артрит, хворі суглоби і погода

 

Існує думка, що найкращий барометр – це хворі суглоби. Переконання, що посилення болю при захворюваннях суглобів пов’язано зі зміною погоди, йде в давні часи. Чи варто пов’язувати больові відчуття з погодними умовами? Давайте розберемося!

Артрит

Як погода впливає на хворі суглоби: версія від вчених

Багато людей, хворі на артрит, говорять про те, що погода впливає на їх самопочуття. Деякі вважають, що такі симптоми артриту, як біль у суглобах і скутість, особливо залежні від погодних змін. Чи дійсно артрит і погода взаємопов’язані між собою?

Якщо так, то чому цей ефект спостерігається тільки по відношенню до деяких хворих артритом, а не до всіх? І, нарешті, якщо цей зв’язок існує, який клімат самий підходящий для хворих на артрит? Чи слід пакувати валізи і як можна швидше переїжджати?

Ось що думає з цього приводу ревматолог, доктор медицини Scott J. Zashin. На його думку, для хворих артритом досить характерно погіршення самопочуття при певних погодних умовах. Наприклад, деякі з його пацієнтів можуть передбачати ймовірність дощу, грунтуючись на своєму самопочутті. Інші хворі погано себе почувають при високому атмосферному тиску, але коли атмосферний тиск низький, у них посилюється біль.

Доктор Zashin розповідає далі, що один з його пацієнтів відчуває себе добре, коли проводить свою відпустку в місті Дестин, штат Флорида. Тому пацієнт вирішив сконструювати маленьку камеру, в якій він створює такий же тиск, як і в Дестині. Перебування в ній за 30 хвилин два рази на день дозволяє йому відмовитися від прийому ліків.

Доктор Zashin провів невеликий експеримент, щоб перевірити на практиці твердження свого пацієнта. На першому етапі пацієнти спочатку помістилися на 30 хвилин в камеру плацебо (тобто муляж). Через 12 годин — в так звану відновлюючу камеру, в якій підтримувався високий атмосферний тиск. Другий етап передбачав 30-хвилинний плацебо-сеанс і 2 сеанси по 30 хвилин у відновлювальній камері. Тривалість другого етапу становила 3 дні.

Більшість пацієнтів відзначали поліпшення свого стану після перебування у камері з високим атмосферним тиском. При цьому спостерігалися такі побічні ефекти, як закладеність у вухах і носа. Ґрунтуючись на попередніх результатах, було рекомендовано продовжити експеримент з метою вивчення переваг і ризиків даного методу лікування.

Результати експерименту опубліковані в журналі Proceedings of the Western Pharmacology Society (2004). Зокрема, було встановлено, що пацієнти з остеоартритом відчували посилення болю при низькому атмосферному тиску. А група хворих з ревматоїдним артритом при низькій температурі повітря скаржилася на посилення болю в суглобах.

Інше дослідження, опубліковане в Journal of Rheumatology (2004), виявило, що висока вологість – несприятливий фактор для хворих на артрит. Ґрунтуючись на цих двох незалежних дослідженнях, можна припустити, що місцевість з високим атмосферним тиском та низькою вологістю найбільш сприятлива для хворих на артрит.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: зв’язок, хворі суглоби і погода, артрит | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]