phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:34
Яку силу струму може пропустити через себе людина - не гірше за дріт
Майже кожна людина за своє життя була хоч раз вдарена струмом.

Доволі часті випадки, коли людина випадково доторкається мокрими руками до провідників, та отримає незначний але досить неприємний удар струмом. Іноді удар струмом стає фатальним, це стається коли сила струму велика і людина фізично не може розімкнути ланцюг, яка сама і зробила.

Тіло людини – відомий провідник електричного струму. Проте окремі частини нашого організму проводять електричний струм по-різному. Кістки, шкіра та сполучні тканини погано справляються з цим завданням.

Якщо опір шкіри високий, у ній може бути розсіяно більше електричної енергії, що призводить до більших опіків шкіри, але менших ушкоджень внутрішніх органів. Якщо опір шкіри малий, то опіки шкіри менші або відсутні, і більша кількість електричної енергії передається на внутрішні структури. Таким чином, відсутність зовнішніх опіків не виключає електротравму, а тяжкість зовнішніх опіків не визначає тяжкість електротравми.

Опір людини при сухій та непошкодженій шкірі коливається від 3 до 100 кОм.

По техніці безпеки електричний струм класифікується так:

Безпечним вважається струм, тривале проходження якого через організм людини не завдає йому шкоди і не викликає жодних відчуттів, його величина не перевищує 50 мкА (змінний струм 50 Гц) та 100 мкА постійного струму; (струм від маленької батарейки)

Мінімально відчутний людиною змінний струм становить близько 0,6-1,5 мА (змінний струм 50 Гц) та 5-7 мА постійного струму; (струм від звичайної батарейки, крони)

Пороговим не відпускаючим, називається мінімальний струм такої сили, при якій людина вже нездатна зусиллям волі відірвати руки від струмовідної частини. Для змінного струму це близько 10-15 мА, для постійного - 50-80 мА; (від звичайного домашньої мережі 220В або промислової в 330В)

Фібрилярним порогом називається сила змінного струму (50 Гц) близько 100 мА і 300 мА постійного струму, вплив якого довше 0,5 з великою ймовірністю викликає фібриляцію серцевих м'язів. Цей поріг водночас вважається умовно смертельним для людини. (удар високовольтної мережі)

Тому, поводитися зі струмом потрібно вкрай обережно і не нехтувати правилами безпеки.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 194 | Додав: adminA | Теги: сила струму, пропустити через себе, людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]