phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:45
Кабмін удвічі знизить ціни на групу ліків

 

Кабінет міністрів України схвалив постанову про впровадження з 1 січня 2017 року референтних цін на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету і бронхіальної астми, а з 1 квітня - про запуск програми реімбурсації щодо них.

"Наші рішення дозволять удвічі знизити ціни на ліки, а хронічно хворим - астмою і діабетом - відшкодувати витрати", - констатував прем'єр-міністр Володимир Гройсман в ході засідання уряду в середу.

Він підкреслив, що уряд буде жорстко реагувати на спроби протидіяти цій реформі з боку фармацевтичної галузі.

"Якщо хтось буде грати з українськими громадянами в дефіцит ліків, я не буду ганятися за всіма, я знайду одного - найбільшого, і зроблю так, щоб він відчув, що не поважати українських громадян не можна. Для цього у нас є дуже багато інструментів різних", - заявив прем'єр.

За словами Гройсмана, для введення референтного ціноутворення буде обчислена середня ціна на МНН (Міжнародна непатентована назва).

Прем'єр додав, що середня ціна буде обчислена з вартості діючої речовини лікарського засобу в Польщі, Латвії, Словаччини, Угорщини та Чехії.

"За діючою речовиною, а не комерційною назвою ми встановлюємо середню ціну за цими п'ятьма країнами. В Україні ціна на ці компоненти не може бути вища за середню ціну, яку ми вирахували", - сказав він.

"Щоразу, коли ми починаємо займатися такими системними рішеннями, ми відчуваємо опір. Опір і системи, і тих, хто на цьому завжди заробляв шалені гроші", - зазначив Гройсман.

Проект постанови Кабміну "Про референтне ціноутворення на лікарські засоби" був оприлюднений на сайті Міністерства охорони здоров'я в понеділок.

Гройсман зажадав від в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун кардинально очистити міністерство.

"Уляно, я вас дуже прошу: зачистіть міністерство від ворогів держави... Всередині міністерства люди, які по 10 років працюють на своїх посадах... Ми тільки підбираємося до суті, [а вони] знаходять якісь зачіпки, якісь моменти, не беруть трубку. Це катастрофа. Звільняйте їх!" - заявив Гройсман.

Прем'єр заявив, що система охорони здоров'я в Україні сама хвора на корупцію.

Нагадаємо, Гройсман виступає за розвиток багаторівневої системи охорони здоров'я, що включає як інститут сімейного лікаря, так і високоспеціалізовані клініки.

15 вересня Кабмін схвалив проект Держбюджету-2017, проект закону про держбюджет України на 2017 рік внесено до Верховної Ради. Згідно з документом, доходи держбюджету встановлені в сумі 706,269 млрд грн, витрати - 775,265 млрд грн.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, удвічі, група ліків, ціни | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]