phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

08:48
Кава не шкодить серцю - дослідження

кава Якщо ви уникаєте кави через те, що боїтеся впливу кофеїну на серцебиття, то можете спокійно її пити. Нове дослідження показало, що кава ніяк не впливає на ризик аритмії, пише Health Day.

“Ми не змогли знайти жодних доказів, що ті, хто вживають каву, мають більший ризи порушень серцевого ритму. Це дуже актуально, оскільки більшість медиків не рекомендують пацієнтам вживати каву саме для того, щоб уникнути її впливу на ритм серця”, – сказав провідний науковий співробітник доктор Грегорі Маркус з Каліфорнійського університету.

Насправді кава може навіть знизити ризик фібриляції передсердь та інших видів аритмії у майбутньому, – заявив Маркус.

Аритимія – це неправильне серцебиття. Воно може бути занадто швидким або занадто повільним. Часто аритмія, яку не лікують, призводить до зупинки серця або інсульту.

Для дослідження Маркус та його колеги зібрали дані про майже 300 000 людей у ​​біобанку Великобританії. Середній вік учасників становив майже 57 років. За п’ять років спостереження аритмія розвинулася у понад 13 000 людей.  Понад 4700 з них мали фібриляцію передсердь, майже 800 – надшлуночкову тахікардію, майже 400 – шлуночкову тахікардію та понад 300 – передчасне скорочення шлуночків.

Науковці визначили, що ті, хто вживав каву (до 5 чашок на добу) фактично мали нижчу імовірність появи будь-якої з цих аритмій. Більше того, кожна додаткова чашка знижувала ризик виникнення аритмії на 3%.

Також Маркус зауважив, що кава містить багато антиоксидантів, покращує метаболізм, підвищує працездатність та концентрацію. Також, звичка щодня пити каву допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Тим не менш, дослідники підкреслюють, що визначили лише кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок. І можуть бути винятки. Особливо це стосується людей, які вже мають аритмію.

“Довгий час вплив кофеїну на серцеві ритми викликав занепокоєння і це дослідження, в певному сенсі, допомагає заспокоїтись. Я вважаю, що громадськість повинна знати, які дані підтвердили досліди, а які – ні”, – сказав доктор Лоренс Епштейн, системний директор з електрофізіології в Northwell Health в Манхассеті, штат Нью-Йорк. Він не був учасником дослідження.

Це дослідження показує, що люди, які пили каву, мали менший ризик проблем із серцевим ритмом. “І це добре, але одна з речей, про яку ми знаємо, і в якій ми впевнились за ці роки, – це те, що кожен пацієнт унікальний”, – сказав Епштейн.

“Є пацієнти, які можуть сказати вам свої тригери фібриляції передсердь. Є й інші, які не можуть”, – сказав він. “Є люди, для яких кофеїн є певним рушієм, і якщо вони п’ють каву чи їдять шоколад або вживають будь-що з кофеїном, він спричиняє фібриляцію передсердь, тоді як на інших людей він ніяк не впливає”.

Маркус погоджується, що в тих пацієнтів, які вже мають аритмію, кофеїн може спровокувати фібриляцію передсердь.

“Пацієнти з серцевими захворюваннями повинні спостерігати за реакцією свого організму на кофеїн”, – зазначив він.

“Коли ми лікуємо пацієнтів з аритмією, наша основна мета – це покращити якість їхнього життя і допомогти їм робити те, що хочеться. Якщо кава цьому перешкоджає, це, безперечно, привід від неї відмовитись. Але якщо пацієнти не відчувають ніяких несприятливих наслідків від неї, то ці дані показують, що можна не відмовляти собі в насолоді випити чашечку кави. Це цілком безпечно”, – додав Маркус.

Результати дослідження мали презентувати на засіданні Товариства серцевих ритмів, яке було скасовано через епідемію коронавірусу. Дані та висновки, оприлюднені до експертної оцінки, як правило, вважаються попередніми.

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 380 | Додав: radymo | Теги: кава, серце | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]