phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:40
Кава та спорт викликають зміну ДНК

На ДНК людини впливають фізичні вправи й кофеїн. У статті, опублікованій в березневому номері журналу Cell Metabolism, вчені з Каролінского інституту у Швеції стверджують, що вже через 20 хвилин фізичних занять молекули ДНК у м'язах зазнають важливих хімічних і структурних змін.

Вчені підкреслюють, що основний генетичний код у м'язах людини при цьому не змінюється, передає NEWSru.co.il з посиланням на SBC News .

Мова в статті йде про епігенетичні модифікації, що беруть участь у збільшенні або втраті хімічних позначок на ДНК, і регулюють кількість амінокислот у м'язах.

Ці зміни передують генетичному перепрограмуванню м'язів на фізичну силу, а також пов'язані зі структурними й метаболічними змінами, викликаними спортивним навантаженням.

Свої висновки учені робили на основі спостереження за групою з 14 добровольців. Після занять на велотренажері у всіх учасників експерименту були взяті проби м'язової тканини із чотириглавого переднього м'яза стегна.

"Наші м'язи насправді дуже пластичні. Вони пристосовуються до активності людини. Якщо їх не використовувати, вони зникають", - розповідає доктор Джуліан Зерат.

Дослідники відзначають, що чашка ранкової кави впливає на організм так само, як і невелика зарядка. Кофеїн імітує скорочення м'язів, що відбувається при виконанні фізичних навантажень.

Нагадаємо, що кофеїн міститься не тільки в кавовому напої, але також у чаї й в "колі".

Багато медиків не рекомендують перед значними фізичними навантаженнями вживати ці напої. Але дослідники з Каролінського інституту припускають, що така "кофеїнова стимуляція" у певних випадках могла б бути корисною.

Відзначимо, що надмірне вживання кави загрожує чоловікові безплідністю.


Категорія: Спортивні поради | Переглядів: 1975 | Додав: adminA | Теги: зміна ДНК, вживання кави, Спорт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]