phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:49
Холестерин: найпопулярніші міфи
Холестерин — це жироподібна речовина, яку ми отримуємо з двох джерел: споживаємо із тваринною їжею та синтезуємо в нашій печінці.

Зазвичай холестерин умовно поділяють на “хороший” та “поганий”.

Як зазначають у Центрі громадського здоров’я, для нашого організму важливий баланс холестерину, адже без нього ми не можемо існувати. Варто стежити, щоби показники були не підвищені. Високий рівень холестерину збільшує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Аналіз на визначення холестерину дорослим треба робити кожні 4–6 років. Людям із груп ризику — діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи цукровий діабет — цей показник варто перевіряти значно частіше.

Дітям починати вимірювати холестерин варто у віці від 9 до 11 років, і потім кожні 5 років. Якщо в сімейній історії в когось був високий рівень холестерину, тоді дітям потрібно вимірювати його рівень із 2 років.

Окрім того, фахівці розвінчали і найпопулярніші міфи про холестерин.

Холестерин, безумовно, шкідливий

Правда: Холестерин – як десерт, в помірних кількостях, не на шкоду. Зовсім некоректно називати холестерин “поганим жиром”, який тільки те і робить, як закупорює судини. Насправді ж холестерин виконує багато важливих функцій в організмі.

Для нормалізації ліпідного профілю найкраще підходить дієта з низьким вмістом жиру

Правда: Хоча насичені жири (які містяться переважно в м’ясі, маслі та сирі) і підвищують “поганий” холестерин, вони також збільшують вміст “хорошого” холестерину. Краще викреслити із раціону інші дієтичні “бомби”. Наприклад, відмовитися від надлишку цукру та “швидких” вуглеводів, крохмалю, а також переробленого м’яса (ковбас, сосисок тощо).

Табу на яйця!

Правда: Поверніть яйця у своє меню! Медичні фахівці відмовилися від цих застарілих рекомендацій. Оскільки такі продукти впливають на рівень холестерину в крові лише незначною мірою.

Дослідники виявили, що навіть ті, хто страждає на ішемічну хворобу серця, можуть спокійно споживати по два яйця на день протягом шести тижнів і без жодного негативного впливу на рівень холестерину.

Дізнатися рівень свого холестерину можна у свого лікаря — сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Зазначимо, аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого пакету послуг, які пацієнти отримують безоплатно. Потрібно відстежувати свої показники й за потреби вживати заходів для зниження високого рівня холестерину.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 250 | Додав: radymo | Теги: холестерин, Міф | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]