phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:33
Кількість жертв "шмурдяку" зростає: як уберегтися від отруєння. ВІДЕО

 

Кількість жертв неякісного алкоголю сягнула 35 осіб. До географії отруєнь, які сталися в Харківській, Донецькій і Миколаївській областях, додалася Луганщина. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Підозрюваного у виготовленні смертельного сурогату оголосили в розшук. За час, що минув від перших зафіксованих смертей, він встиг зникнути з поля зору правоохоронців. Тим часом сотні інших малих підприємців у столиці працюють цілодобово, тож придбати сурогатний алкоголь досі легко можна і через Мережу, і на ринку, його перевага – ціна.

Продається не лише горілка, а й коньяк, який продавці називають "молдавським чаєм". Розливають шмурдяк у таку саму тару, що й рідину для прання. Виробником називають то олександрійське підприємство "Блік", то якусь фірму в Кропивницькому, то взагалі кажуть, що постачальників багато.

"Просто даєте гроші – вам виносять", - каже по телефону представник торгової точки на Караваєвих Дачах.

Справді, за 290 гривень чоловік у брудних джинсах виносить аж 10 літрів оковитої.

"Більше берете – дешевше", - пояснює він.

Якщо товар не подобається, обіцяють змінити на іншого виробника. Придбану горілку журналісти відвезли на експертизу до асоціації легальних виробників алкоголю. Її голова вже за тарою бачить, що перед ним фальсифікат. Каже, така точно фігурувала у звітах правоохоронців із місць, де люди потруїлися підробкою. На коробках немає жодної згадки ні про виробника, ні про дату виробництва, ні навіть про вміст.

Лікар Владислав Сова у своїй практиці періодично стикається зі складними отруєннями фальсифікованою горілкою. Каже, навіть незначні дози неякісного алкоголю можуть мати незворотні наслідки.

"Токсичне ураження печінки. Токсичні гепатити. Як мінімум, ураження підшлункової залози, шлунково-кишкового тракту. В будь-якому випадку, добре не буде від цього", - застерігає він.

Контролювати обіг нелегального алкоголю мають державні органи. Але голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа лише розводить руками: "Ми можемо контролювати тільки ті підприємства, які офіційно зареєстровані".

Поліція та фіскальна служба кажуть про нестачу повноважень і посилаються одна на одну. Врешті закликають громадян купувати якісний алкоголь у відомих крамницях. Однак українці мають нерозумні звички, котрі стосуються не лише зловживання спиртним: заощаджувати на всьому поспіль, навіть на безпеці свого життя та здоров'я, а також сліпо вірити в те, що біда можлива лише в когось, але не торкнеться саме його.

Симптоми алкогольного отруєння та основні дії при наданні першої допомоги

Науковці стверджують, що в звичайних умовах організм може переробити алкоголь однієї пляшки пива місткістю 0,3 літра приблизно за одну годину. Швидкий темп прийому алкоголю, п'яти або більше тостів поспіль, викликає різке підвищення вмісту алкоголю в крові і може викликати алкогольне отруєння, пише "Сегодня".

Вживання 0,5-літрової пляшки дорослою людиною викликає алкогольне отруєння, однак ця ж доза, розподілена протягом дня, тільки підтримує стан сп'яніння. Етанол швидко всмоктується через шлунково-кишковий тракт і в незмінному стані всмоктується до крові, пишуть науковці кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету.

Їжа, яка є в шлунку (жири, картопля, м'ясо тощо), уповільнює всмоктування алкоголю і до 30% адсорбує його. Зазвичай, до 90% алкоголю окислюється в печінці, а 10% – в незміненому вигляді виводиться з організму з сечею і повітрям через легені за 7-12 год. Протягом години в організмі людини окислюється в середньому близько 8 мл етилового спирту.

Отруєння алкоголем характеризують такі симптоми: біль у животі, нудота, блювота, слабкість, запаморочення, слинотеча, жорстке і прискорене дихання, холодний піт, різке почастішання пульсу, артеріальний тиск, який з часом знижується, блідість шкіри, розширення зіниць.

У важких випадках алкогольне отруєння розвивається гостро і його характеризує повна втрата притомності (кома). Людину, яка перебуває в алкогольній комі, на відміну від сну чи сп'яніння, неможливо розбудити ні словесними, ні тактильними подразниками.

Найзагрозливішими для життя є розлади дихання і ослаблення серцевої діяльності. Частою причиною порушення дихання є механічна перешкода в дихальних шляхах внаслідок западання язика, накопичення слини, слизу, блювотних мас у порожнині рота, в рото- і носоглотці, у важких випадках – потрапляння блювотних мас до трахеї або бронхів. При появі механічної перешкоди дихання утруднюється при вдиху, стає хриплим, булькаючим.

За таких умов може статися зупинка дихання через параліч дихального центру, викликана прямою токсичною дією алкоголю на головний мозок. Провісником цього є уповільнення частоти дихальних рухів грудної клітки до 10-12 на хвилину, поверхневе дихання. Коли виникає підозра на алкогольне отруєння, потрібно негайно викликати швидку допомогу. До приїзду бригади лікарів потрібно надати першу долікарську допомогу. В очікуванні приїзду лікарів хворому забезпечується приплив свіжого повітря в достатньому обсязі.

Стан непритомності потребує вжиття заходів, щоб людина отямилася, що можна зробити, використовуючи, наприклад, нашатир. Ним змочується вата, після чого її слід дати понюхати потерпілому.

Відсутність нашатирю визначає альтернативу шляхом розтирання вух, за рахунок чого забезпечується приплив крові до голови, що також є цілком ефективним заходом. Людину необхідно звільнити від тиску, що його спричиняє одяг, розстібаються також верхні його ґудзики.

Після промивання шлунка хворого потрібно зігріти, можна поставити гірчичники (на ступні, ікри, потилицю і кисті рук).

Додатково дається гаряче питво: солодкий міцний чай/кава, трав'яні відвари, свіжий сік.

Як повідомлялося, за даними Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, починаючи з 22 вересня і станом на 15.00 вівторка 27 вересня в Харківській області зареєстровано 53 випадки отруєнь алкогольними сурогатами. Із загальної кількості постраждалих 23 людини померли.

Крім цього, в Донецькій області в м. Лиман зареєстровано дев`ять випадків отруєння сурогатами алкоголю, п`ять з них закінчилися летально. У Миколаївській області з аналогічних причин померло дві людини.

Проводиться розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.204 Кримінального кодексу України (виготовлення неякісних продуктів, що спричинило тяжкі наслідки).

Встановлено, що сурогатний алкоголь продавався в магазинах під виглядом горілки і коньяку як у пляшках, так і на розлив.

27 вересня у прес-службі прокуратури Харківської області повідомили, що слідчі встановили виробника неякісного алкоголю.

У Луганській області внаслідок отруєння контрафактним алкоголем померли двоє людей і одну госпіталізовано.

У Миколаєві від отруєння сурогатами алкоголю за останній тиждень померло 7 осіб.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1914 | Додав: adminA | Теги: алкогольне отруєння, жертви шмурдяку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]