phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:57
Колінні суглоби медики навчилися лікувати хрящовими тканинами носа

 

Швейцарські лікарі успішно пересадили клітини хрящової тканини носа в коліно десяти дорослим пацієнтам з ушкодженнями хрящів колінного суглоба. Про експеримент вони розповідають в журналі Lancet, пише Кореспондент.

Вчені взяли невеликий, 6 мм в діаметрі, шматочок хрящової тканини носа і протягом двох тижнів вирощували нові клітини за допомогою факторів росту.

Після цього клітини розташували на колагенових мембранах і продовжили вирощування, формуючи трансплантат розміром 30х40 мм. Потім вирощений хрящ обрізали до підходящої форми і імплантували в коліно замість пошкодженого.

Через два роки після операції більша частина пацієнтів повідомила про зниження болю, поліпшення роботи коліна і в цілому підвищення рівня життя.

Оскільки суглобові хрящі не включені в систему кровообігу, їхня здатність до відновлення досить обмежена. Пошкодження суглобових хрящів призводять до різних дегенеративних змін, включаючи остеоартрит.

Сучасні методи лікування, навіть використання власних клітин суглобових хрящів (хондроцитів), в перспективі дають досить непередбачуваний результат.

Однак клітини носового хряща мають унікальну здатність рости і утворювати нову хрящову тканину.

Дослідники наголошують, що в зв'язку з невеликою кількістю учасників експерименту і відсутністю контрольної групи поки не можна сказати, що новий спосіб - ідеальна альтернатива існуючим. Незважаючи на хороші результати, потрібні подальші дослідження.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: хрящові тканини носа, медики, колінні суглоби | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]