phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:36
Кропива — "вартує семеро лікарів"
Є прислів’я – "одна кропива замінює семеро лікарів". Кропива дводомна (Urtica dioica L.) – трав’яниста, всім добре відома рослина, з пекучим стеблом та повзучим коренем. Може досягати до 2-х метрів у висоту. Квітки непоказні. Зростає всюди.

Найцінніше, що є в кропиві – це листя. У них найбільше міститься вітамінів (С, К, В2, В6), каротин, дубильні речовини, органічні кислоти, усілякі цукри, мікроелементи, камедь та багато-багато інших корисних речовин. У волосках кропиви міститься мурашина кислота (тому вона і пече).

Кропива багата протеїном, тому вона дуже живильна, і з неї виходить відмінний літній суп.

Кропива має кровоспинну властивість. Її дуже корисно приймати при гіповітамінозах і просто, коли організм з якихось причин ослаб. Вона також сприяє підвищенню гемоглобіну та збільшенню еритроцитів в крові, знижує рівень цукру в крові.

Кропива – натуральний і дуже ефективний протизапальний, протимікробний та сечогінний засіб.

Коли збирати кропиву для сушки

Кропиву збирають під час цвітіння, зрізуючи при цьому секатором верхівку рослини довжиною приблизно 30 см. Час цвітіння кропиви – травень-жовтень.

Приготування настоїв із кропиви

Приготування настою із кропиви – справа дуже проста. Для цього потрібно взяти 20 г подрібненої трави (приблизно 2 столові ложки), насипати її в емальовану каструльку та залити окропом (200 мл). Далі закрити кришкою і поставити для настоювання в уже гарячу, але вимкнену духовку (100 °С). І так каструля там повинна стояти хвилин 15.

Після чого настій дістати з духовки та охолодити при кімнатній температурі. Тепер його треба процідити, і якщо його обсяг менше, ніж 200 мл, то долити кип’яченої води.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 110 | Додав: radymo | Теги: користь, настій, кропива | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]