phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:38
Куди звертатися переселенцям - медична допомога українцям у Німеччині
Багатьох лікарів можна відвідати безкоштовно, але після реєстрації.

З початку війни з росією притулку в Німеччині попросили близько 800 тисяч українців, 30% з них — діти віком до 14 років.  Всі вони, після оформлення тимчасового захисту, мають доступ до безкоштовних медичних послуг, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Для цього необхідно зв’язатися з відповідальним центром прибуття або контактним центром (Ankunftszentrum/Kontaktstelle) за місцем тимчасового проживання. Отримати медичну консультацію, огляд лікаря та вакцинацію можна одразу в цих центрах.

Як отримати медичну допомогу у Німеччині

Поки триває процес реєстрації, українських громадян розміщують у тимчасовому житлі. Вже на цьому етапі збирають інформацію про стан здоров’я та спеціальні потреби: вагітність, хронічне захворювання, ліки.

Для подальшого звернення до лікарів потрібна медична страховка, з якою майже все лікування, включно з ліками, є безкоштовним. Про таку страховку слід запитати у своєму центрі прибуття або контактному центрі.

Щоб потрапити до лікаря у Німеччині треба мати направлення на лікування (Behandlungsschein). У деяких муніципалітетах замість направлення видають медичну картку (Krankenversicherungskarte). Українці, які зупинилися в муніципальних притулках або приватному житлі, можуть отримати направлення або картку в органах місцевої влади. Зазвичай це соціальні служби (Sozialamt).

У невідкладних випадках медичну допомогу надають без направлення. Для цього потрібно лише зареєструвати свою адресу тимчасового проживання в органах місцевої влади. У екстрених ситуаціях, коли існує загроза життю та здоров’ю, вся необхідна медична допомога також є безкоштовною. Номер виклику швидкої у Німеччині - 112.

Спеціальні медичні послуги для українців у Німеччині

У Берліні діють понад 500 лікарських практик, які пропонують безкоштовну медичну та психологічну допомогу. Інформацію про них можна знайти на сайті kv.berlin.

Якщо у вас залишилися запитання щодо медичної допомоги в Німеччині, можна звернутися до некомерційної організації MedWatch за адресою kontakt@medwatch.de. Там є волонтери, які спілкуються українською та російською мовами.

Медична допомога людям без документів

Якщо у громадянина України немає документів або медичної страховки, він може звернутися до організацій, які анонімно і безкоштовно лікують людей без документів. Відповідну організацію в потрібному регіоні можна знайти за спеціальному сайті.
Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 283 | Додав: adminA | Теги: медична допомога українцям, Німеччина, переселенці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]