phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:52
Лікарі розповідають, як вберегти себе - грип

 

 

В епідемічному сезоні 2016-2017 років в Україні, як і в усьому світі прогнозують циркуляцію трьох штамів вірусу грипу – два типу А H1N1 (Каліфорнія), H3N2 (Гонконг, Вікторія) та один тип В (Брісбен).

Слід наголосити, які б штами вірусу не циркулювали в світі, будь-який різновид грипу може мати небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини, при цьому його клінічні прояви будуть однаковими.

Грип небезпечний своїми ускладненнями, які пов’язані з безпосередньою дією вірусу – тяжкі вірусні пневмонії, менінгоенцефаліти (перші 2-3 доби хвороби) та з дією вторинної бактеріальної мікрофлори, що приєдналася – гайморити, фронтити, отити, бронхіти, бактеріальні пневмонії, пієлонефрити, міокардити та інші (4-5 доба хвороби).

Під час епідемії грипу особливо вразливими є люди з так званих “груп підвищеного ризику зараження” (особи, які за видом діяльності контактують з великою кількістю людей – медичні працівники, вчителі, працівники громадського транспорту, торгівлі, громадського харчування), а також “підвищеного ризику розвитку ускладнень”, а саме: діти віком до 5 років (особливо до 2 років); вагітні; особи віком старше 65 років; люди з надмірною масою тіла; хворі на цукровий діабет; пацієнти з хронічними  захворюваннями серцево-судинної, дихальної систем; хворі, що отримують імуносупресивну терапію.

Прес-служба ДОЗ нагадує, що слід завжди пам’ятати про профілактику грипу та попередження розвитку його тяжких наслідків:

Імунопрофілактика грипу.

Вакцинація – це найбільш ефективний спосіб профілактики грипу і вона показана абсолютно всім. Стовідсотково вона повинна бути проведена особам з вищевказаних груп ризику. Імовірність того, що після вакцинації проти грипу людина захворіє на грип є, але не висока. Основна мета вакцинації попередити розвиток ускладнень і тяжкий перебіг захворювання.

Вакцинація проти грипу протипоказана лише в окремих випадках: особам з алергічною реакцією на компоненти вакцини (курячий білок); при наявності в минулому алергічних реакцій на попереднє введення вакцин; під час загостренням хронічних захворювань; при гострих інфекційних захворюваннях, що супроводжуються підвищеною температурою (відносне протипоказання, вакцинація відкладається до одужання).

Імунітет на вакцинацію виробляється через 1 місяць після введення вакцини й зберігається близько року і тільки до тих штамів вірусу, що входять до складу вакцини. Але вірусам грипу притаманна висока мінливість, у зв’язку з чим щорічно з’являються нові штами. Тому на грип людина може хворіти кілька разів протягом життя. Склад вакцин змінюється щорічно і відповідає штамам, які будуть циркулювати в цьому епідсезоні. Тому вакцинуватися проти грипу потрібно вводити щорічно за місяць до початку епідсезону.

Використання загальних правил безпечної поведінки під час епідемії грипу та дотримання «кашльового етикету»:

    уникати контакту з хворими людьми, а при контакті – одягати маску;
    під час чхання чи кашлі слід використовувати лікоть, а не долоню;
    часто мити руки з милом або антибактеріальними засобами;
    не чіпати брудними руками очі, ніс і рот;
    не використовувати в громадських місцях багаторазові рушники;
    уникати місць великого скупчення людей (видовищних заходів, зборів, зустрічей) та менше користуватися міським транспортом;
    регулярно провітрювати приміщення;
    вести здоровий спосіб життя (повноцінний сон, свіже повітря, активний відпочинок, збалансована їжа, збагачена вітамінами).

Принцип «Захворів – сиди вдома» діє саме тоді, коли захворювання на грип все-таки не вдалося уникнути. І важливим є дотримання наступних рекомендацій:

    залишитися вдома, щоб не наражати на небезпеку інших людей і уникнути небезпечних ускладнень;
    дотримуватися ліжкового режиму, водного балансу та дієтичного харчування;
    ізолювати хворого члена сім’ї, виділити для нього окремий посуд;
    дотримуватися правил гігієни всіх членів сім’ї – використання масок, часте миття рук, протирання рук дезінфікуючими засобами;
    при перших симптомах захворювання викликати лікаря – самолікування при грипі неприпустиме, адже його перебіг може бути не передбачуваним, а ускладнення можуть розвиватися з перших днів захворювання, тільки лікар може правильно оцінити стан хворого і призначити необхідне лікування;
    дотримуватися порад та чітко виконувати призначення лікаря;
    уважно стежити за своїм станом, щоб при можливому погіршенні самопочуття своєчасно звернутися до лікаря і отримати необхідне лікування.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1088 | Додав: adminA | Теги: грип, лікарі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]