phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:50
Лікування фантазіями - символдрама

 

Відомим німецьким психотерапевтом Ханскарл Лейнер розроблений «психоаналіз за допомогою образів» — символдрама.

Символдрама — метод, званий «переживанням сновидінь наяву», в основі якого фантазування на вільну і задану тему.

Вам може здатися, що це розвиває тільки уяву. Але це не так. Саме при такому вільному фантазуванні розкриваються глибинні переживання і конфлікти, приховані від свідомості. Крім того, розвивається позитивне мислення, яке необхідне при вирішенні більшості психологічних проблем.

Символдраму нерідко застосовують при різних страхах, неврозах, депресії, низькій самооцінці, стресових розладах і психосоматичних захворюваннях.

Серйозну проблему навряд чи вдасться самостійно вирішити за допомогою однієї символдрами. Але краще зрозуміти себе, пропрацювати пригнічені емоції, навчитися ефективно справлятися з труднощами цілком можливо, використовуючи даний метод.

Як це проводиться?

Кожен сеанс символдрами необхідно почати з повного розслаблення. Прийміть зручну позу, на час забудьте про всі поточні справи, подумайте про що-небудь приємне. Саме в такому комфортному спокійному стані стане доступною робота з підсвідомістю. Виберіть один з перерахованих сюжетів:

    підйом в гору, щоб потім побачити панораму, що відкривається з її вершини; спуск з гори;
    слідування вздовж річки вгору або вниз за течією;
    представлення себе або іншу значущу особу (мати, батько, чоловік (дружина), начальник, друг) у вигляді символу (тварини, рослини, предмета);
    обстеження печери і очікування істоти, яка вийде з темряви цієї печери;
    представлення себе на 10 років старше.

І почніть фантазувати. Образно уявляйте, що ви бачите, як почуваєтеся в тій чи іншій ситуації, що відбувається, як розгортаються події.

Слідкуйте за своїми відчуттями. Якщо виникають неприємні відчуття або почуття страху, спробуйте визначити, від чого відбуваються такі емоції. Подумайте, з чим асоціюються персонажі фантазій, про що вони нагадують, якими хотілося б їх бачити найбільше, що заважає уявити сюжет, в якому було б комфортніше всього? Коли знайдуться відповіді на перелічені вище запитання, спробуйте заново створити подану ситуацію.

Добре б після таких роздумів намалювати на папері завершену гармонійну картинку, яка з’явилася в уяві.

Якщо представляти різні сюжети і роздумувати про те, чому саме такими представляються ті чи інші образи, можна незабаром зрозуміти, що в цих образах підсвідомість описує саме ВАШ СВІТ І ВАС В ЦЬОМУ СВІТІ. Навчившись «переписувати» заново свої сюжети, одночасно відбувається навчання вирішувати проблеми, з якими доводиться постійно стикатися в реальному житті.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1238 | Додав: adminA | Теги: лікування фантазіями - символдрама | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]