phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:07
Любити людей і здорове життя спонукають думки про смерть та споглядання могил


Суспільство зазвичай накладає табу на тему смерті. Вважається, і тому є підтвердження в роботах психологів, що думки про смерть негативно впливають на психіку, сприяють асоціальній і навіть антисоціальній поведінці, передає Компьюлента.

Однак, як вважають дослідники з Університету Міссурі (США), психологи тут не цілком об'єктивні і потрапляють у відому методологічну пастку. Тобто дослідники свідомо чи несвідомо добирають тільки ті результати, котрі вказують на шкідливість роздумів про смерть.

У статті, опублікованій в Personality and Social Psychology Review, автори підсумовують і аналізують дані, що свідчать якраз про зворотне - про те, що такі думки можуть справляти цілющий вплив на психіку.

Наприклад, описується експеримент, в якому вигляд кладовища підвищував у людях альтруїзм. Двоє спеціально підібраних акторів розігрували перед випадковим перехожим розмову про важливість взаємодопомоги або ж на якусь іншу, нейтральну тему. Дія відбувалася або поруч із цвинтарем, або далеко від нього (так, щоб його навіть видно не було). У якийсь момент один із співрозмовників кидав свої речі.

Психологів цікавило, хто зі свідків розмови кинеться на допомогу. Виявилося, що поруч із цвинтарем допомогу надавали на 40% частіше. Зрозуміло, людину зовсім необов'язково охоплюють роздуми про смерть, коли вона просто виявляється поруч із цвинтарем. Але саме на цьому науковці й акцентують увагу: траурні символи впливають на нас на несвідомому рівні, і далеко не завжди в негативному сенсі.

Інші експерименти вказують на те, що думки про смерть стимулюють екологічну свідомість: люди починають частіше замислюватися про стан довкілля і намагаються поводитися так, щоб заподіяти йому менше шкоди.

Окрім того, думки про смерть роблять людей більш терпимими. Як показали дослідження за участю американських та іранських релігійних фундаменталістів, вони ставали більш миролюбними щодо своїх опонентів. І, найдивніше, думки про смерть спонукають вести більш здоровий спосіб життя, відмовлятися від шкідливих звичок і частіше звертатися до лікаря.

Втім, легко можна зрозуміти. Одних людей думки про тлінність буття змушують опустити руки, зате інші починають боротися зі смертю до останнього. Автори роботи роблять висновок, що образ смерті змушує людей переглянути свою систему цінностей: наскільки важливі цілі, які вони собі поставили, чи треба витрачати на це життя і чи не варто зайнятися чимось більш важливим - наприклад, допомогти ближньому.

Іншими словами, не треба боятися думок про смерть: вони роблять нас кращими. Але важливо не переборщити: зрештою, депресії від тривалих роздумів такого роду ще ніхто не скасовував.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 1909 | Додав: radymo | Теги: думки про смерть, споглядання могил | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]