phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:56
Медична реформа в Україні набула чинності

 

З 1 січня 2018 року в Україні набуває чинності медична реформа - одна з головних реформ минулого 2017 року.

Українцям обіцяють безкоштовні візити до сімейного лікаря, екстрену допомогу і пологи, однак за інші послуги доведеться платити, пише DW.

Починаючи з 1 січня 2018 року принцип "гроші ходять за пацієнтом" запрацює для первинної ланки медичних працівників. Для пересічних українців це означає, що після оголошення міністерством охорони здоров'я так званої приписної кампанії вони повинні знайти собі сімейного лікаря або терапевта чи педіатра для своєї дитини і підписати з ним угоду.

У разі переїзду або незадовільного сприйняття якості медичних послуг людина зможе укласти договір з іншим лікарем.

Попередня угода за таких умов автоматично скасовуватиметься. За потреби українці можуть звертатися до фахівців там, де їм це буде зручно, - необхідності відвідувати лікаря за місцем реєстрації чи проживання не буде. Ці послуги будуть безкоштовними - угоди будуть необхідні для того, щоб визначати компенсацію для лікарів.

Міністерство охорони здоров'я зробило відповідні розрахунки - держава буде платити лікарю щорічно 370 гривень на рік за одного пацієнта без урахування відповідних вікових коефіцієнтів.

З 2019 року цю суму планують збільшити до 450 гривень щорічно. Натомість розрахунки для вторинної та третинної ланки медичної допомоги досі тривають і, як очікують у міністерстві, на це піде ще близько двох років Тому поки що вторинна та третинна ланки працюватимуть у старому режимі і лише з 2020 року перейдуть на нові принципи роботи.

Після цього пацієнт підписуватиме із медичними закладами угоди, в яких зазначатиметься перелік послуг та ліків, які можна отримати безкоштовно, а обирати лікарню можна буде без урахування місця проживання чи реєстрації. Втім скористатися допомогою спеціалізованого лікаря після запровадження реформи можна буде лише після призначення сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Якщо всупереч рішенню лікаря первинної ланки, пацієнт звернеться до профільного фахівця самостійно, він муситиме самостійно сплатити його послуги. Без додаткових відрахувань.

Попри той факт, що відтепер медичні послуги формально будуть надаватися на страховій основі, ніяких додаткових відрахувань за це українці не будуть робити. Завдяки реформі буде створена Національна служба здоров'я (НСЗУ), що фактично виконуватиме роль страховика. Гроші на покриття витрат будуть надходити в цю фінансову установу з державного бюджету. Фактично ті податки, які платять громадяни України, і будуть своєрідними "страховими внесками", які підуть на їхнє медичне обслуговування.

Якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер бюджетні кошти йтимуть на закупівлю у медичних закладів їхніх послуг. Передбачається, що це дозволить зробити систему, яка розроблялась в умовах планової економіки, відповідно до ринкових реалій.

Окрім того, держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, але й приватним медичним закладам. За задумом авторів реформи, це має змусити медичні заклади змагатися за пацієнтів, позбавить необхідності фінансування лікарень, які не мають навантаження, на яке вони розраховані, а також дасть свободу лікарям, що зможуть надавати власні послуги як приватні підприємці.

Передбачається, що до безкоштовних послуг належатимуть невідкладна, первинна та паліативна медична допомога. Це означає, що усі звернення до сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, термінові операції, а також догляд і знеболювання для важко і смертельно хворих залишатимуться безкоштовними.

У переліку буде спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, медична реабілітація, медична допомога дітям до 16-ти років, а також породіллям.

Частина послуг все ж стане офіційно платними. У міністерстві охорони здоров'я прогнозують, що мова піде, перш за все, про естетичну хірургію і стоматологію за винятком екстрених випадків.

У перспективі пацієнти також відчують на собі запровадження електронної системи охорони здоров’я eHealth. Завдяки їй медичні картки українців будуть електронними, а записатися на візит до лікаря можна буде онлайн.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1087 | Додав: adminA | Теги: україна, набула чинності, медична реформа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]