phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:15
Мікрофлора нашого шлунку пов'язана з психічним станом - зв’язок мозку та кишківника
Колись експерти вважали, що корисні бактерії (пробіотики) допомагають справлятися тільки з фізичними симптомами і станами, такими як діарея, печія і роздратований кишечник.

Присутність цих мікроорганізмів в кишковому середовищі відновлює баланс в кишковому тракті і підтримує безперебійну роботу пов'язаних функцій.

Зараз все більше досліджень показують, що психічне здоров'я залежить від цих пов'язаних функцій.

Зростає кількість доказів міцного зв'язку між мозком і кишечником, також відомого як зв'язок мозок-кишечник. Цей зв'язок є основою постійного спілкування і взаємодії між цими двома частинами тіла і їхнього сукупного впливу на наше здоров'я.

Пробіотик для психічного здоров'я

Більшість досліджень досі вивчали вплив пробіотиків на середу кишкових бактерій у тварин, і результати обнадіюють. Ми бачили, наприклад, що введення мишам пробіотиків, які змінили бактерії в їх кишківнику, призвело до зниження занепокоєння у гризунів і зниження рівня кортизолу, гормону стресу.

Дослідження на людях продемонстрували значний взаємозв'язок між корисними бактеріями в кишечнику і психічним здоров'ям.

Наприклад, в клінічному дослідженні за участю 40 пацієнтів з великим депресивним розладом половина отримувала плацебо, а інша половина приймала пробіотичні добавки (Lactobacillus acidophilus, L. casei і Bifidobacterium bifidum, по 2 млрд ДЕЩО кожен) протягом восьми тижнів. В кінці дослідження люди, які приймали пробіотик, мали значно нижчі бали в тесті на депресію в порівнянні з групою плацебо.

Група, яка приймала пробіотики також мала інші переваги, включаючи значно нижчий рівень інсуліну, зниження системного запалення, нижчу інсулінорезистентність і значне підвищення рівня антиоксиданту глутатіону.

В іншому дослідженні групі людей з синдромом хронічної втоми давали пробіотик, і симптоми тривоги були зменшені. Протягом двох місяців пацієнти в подвійному сліпому рандомізованому дослідженні приймали або плацебо, або 24 млрд КОЕ-штамів Lactobacillus casei. В кінці дослідження у тих, хто приймав пробіотик, спостерігалося значне зменшення симптомів тривоги.

Пробіотик і зв'язок кишечника і мозку

Дослідники заглиблюються в таємниці і функції тандему кишечник-мозок і розкривають різні взаємозв'язки. Наприклад, в новому дослідженні, названому «Тривога, депресія і мікробіом: роль кишкових пептидів», автори пояснюють, як двосторонній зв'язок між мозком і кишечником багато в чому є результатом спільних зусиль різних систем, включаючи імунну, ендокринну, кишкову і вегетативну нервові системи.

Однак ще багато що належить дізнатися про всі взаємодії і про те, як вони впливають на психічне і фізичне здоров'я. Автори зазначили, що, «враховуючи зростаючу роль зв'язку кишечник-мозок в різних захворюваннях головного мозку, таких як тривога і депресія, важливо розуміти внесок двонапрямлених взаємодій між пептидними гормонами, що вивільняються з кишечника, і кишковими бактеріями».

Ці експерти вважають, що пептиди кишечника і пептиди мозку дуже важливі в регуляції комунікації між мозком і кишечником, і вони називають їх імена. Наприклад, нейропептид Y, поліпептид підшлункової залози, пептид YY, фактор вивільнення кортикотропіну, окситоцин і грелін.

Ці та інші пептиди грають важливу роль в передачі сигналів між мозком і кишечником при психічних станах, пов'язаних зі стресом. Двома прикладами є кишкові пептиди, які, як відомо, зв'язуються з рецепторами клітин імунної системи і закінчень блукаючого нерва, що забезпечує непряму комунікацію між мозком і кишечником.

Інший спосіб впливу пробіотиків на психічне здоров'я може полягати в їх здатності виробляти нейротрансмітери, такі як серотонін, гамма-аміномасляна кислота (ГАМК) і ацетилхолін. Коли ці нейротрансмітери секретуються в кишечнику, вони можуть змусити клітини слизової оболонки кишківника вивільняти молекули, які відправляють повідомлення в мозок і впливають на поведінку.

Вживання пробіотиків для психічного здоров'я

Що це означає для звичайної людини? Підтримання здорового балансу бактерій в кишечнику має першорядне значення для хорошого психічного і фізичного здоров'я. З цією метою, якщо ви не отримуєте достатньої кількості пробіотиків у своєму раціоні, рекомендується щоденне додавання високоякісних і клінічно перевірених пробіотиків.

Дебора Мітчелл — пише про здоров'я, тварин і навколишнього середовища. Вона є автором понад 50 книг і тисячі статей з широкого кола тем.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 333 | Додав: adminA | Теги: психічний стан, мозок, кишківник, мікрофлора нашого шлунку | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]