phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

08:32
Може допомогти запобігти втраті кісткової маси та зберегти міцність кісток чорнослив
Згідно з попередніми дослідженнями, у Сполучених Штатах близько 10 мільйонів дорослих людей старше 50 років страждають на остеопороз, причому жінки в чотири рази частіше, ніж чоловіки, страждають на це захворювання.

Частково це відбувається через зниження рівня естрогену на початку менопаузи, що призводить до втрати щільності кісткової тканини.

Нове дослідження, проведене Пенсільванським університетом, показує, що щоденне вживання чорносливу може допомогти жінкам зберегти щільність кісток.

У нещодавній статті в American Journal of Clinical Nutrition дослідники оцінили щільність кісткової тканини 235 жінок у постменопаузі, деяким з яких було наказано з’їдати по 50 грамів – приблизно п’ять або шість штук чорносливу – або по 100 грамів чорносливу щодня протягом року. Дослідники виміряли мінеральну щільність кісток жінок, геометрію кісток та оцінили міцність кісток та виявили докази того, що чорнослив може бути корисним.

Результати показали, що п’ять чи шість плодів чорнослива на день були кориснішими, тому що учасники з більшою ймовірністю продовжували дотримуватися дієти. Обидва обсяги чорносливу були корисними, але учасники, яким було доручено з’їсти від 10 до 12 плодів чорнослива, з більшою ймовірністю вибували з дослідження.

“Вживання від п’яти до шести чорнослива на день протягом 12 місяців призводило до збереження кістки в стегні, що було помітно через шість місяців і зберігалося протягом 12 місяців. В іншому дослідженні 3D-візуалізація кісток надала додаткову інформацію про реакцію кісток на щоденне вживання чорносливу “, – сказала провідний автор Мері Джейн Де Соуза, заслужений професор кінезіології та фізіології.

Результати показують, що споживання чорносливу зберігає щільність і міцність кісткової маси. У жінок, які не їли чорнослив, спостерігалося зниження щільності кісткової тканини на 1,1%, тоді як у жінок, які з’їдали п’ять чи шість чорносливів щодня, не спостерігалося помітної втрати щільності кісткової тканини. Інші, попередні результати показують порівняні результати для великогомілкової кістки, кістки гомілки.

“Ми спостерігали, що жінки, які їли чорнослив протягом року, відчували деяку користь для кісток. Зокрема, розрахункова міцність кістки в великогомілкової кістки зберігалася в об’єднаній групі, а щільність кістки зберігалася в групах, які отримували від п’яти до шести порцій чорносливу на день і від 10 до 12 порцій чорносливу на день. Таким чином, схоже, що чорнослив може допомогти запобігти втраті кісткової маси, особливо у стегні та гомілки”, – сказав Де Соуза.

Результати показують, що щоденне вживання чорносливу, ймовірно, буде корисним для здоров’я кісток у довгостроковій перспективі. Якщо це виявиться правдою, це може покращити якість життя для мільйонів людей похилого віку.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 170 | Додав: adminA | Теги: втрата кісткової маси, чорнослив, міцність кісток | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]