phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:47
Може проявлятися дивними симптомами дефіцит заліза в організмі
Одним із симптомів дефіциту заліза в організмі може бути дивна гастрономічна тяга до речей, що не відносяться до їжі.

Залізо є одним з найважливіших поживних речовин в раціоні, оскільки воно допомагає різним білкам доставляти в тіло кисень. Недолік заліза є найпоширенішим типом дефіциту мікроелементів в організмі людини. Істинний дефіцит заліза складається з трьох стадій, найбільш важкою з яких є залізодефіцитна анемія – стан, коли тілу бракує заліза для утворення гемоглобіну (білок, відповідальний за доставку кисню тканинам). Анемія характеризується зниженням кількості еритроцитів, що зазвичай призводить до появи таких симптомів, як втома, запаморочення, блідість шкіри, задишка.

За даними Національного Інституту серця, легенів і крові (США), крім цих, загальних симптомів дефіциту заліза, можуть спостерігатися і інші, на перший погляд дивні. Їх “дивина” обумовлена реакціями організму на брак важливої речовини.

Бажання їсти щось неїстівне. Люди з серйозним дефіцитом заліза часто відчувають дивну харчову тягу до шматочків глини, фарби, картону, навіть побутових миючих засобів.

Койлоніхія. Вона означає зміну стану нігтів, які набувають вигляду вдавлених всередину.

Хейліт. У його випадку куточки губ покриваються хворобливими тріщинами, які можуть заважати їсти, посміхатися, кричати. Коли хейліт виникає в зв’язку з нестачею заліза, використання кремів або мазей для його лікування не допомагає.

Синдром неспокійних ніг. Лікарі досі не можуть впевнено сказати, що саме викликає це дивний стан, що відрізняється підвищеною потребою ворушити ногами при укладанні в ліжко. Але воно в тому числі може бути симптомом дефіциту заліза.

Вчені констатують, що “серед людей з залізодефіцитною анемією поширеність синдрому неспокійних ніг майже в дев’ять разів вище норми”.

Неприємні відчуття в порожнині рота. Крім іншого, симптомом проблеми можуть бути підвищена сухість, відчуття печіння в порожнині рота. Ще одна неочевидна ознака дефіциту заліза – атрофічний глосит, що характеризується болючим набряком язика, що викликає проблеми з жуванням, ковтанням або говорінням.

Спрага льоду. Згідно з наявними даними, це один з найбільш поширених симптомів важкого дефіциту заліза. Причини цього дивного прагнення гризти або посмоктувати шматочки льоду вченим не ясні.

“Якщо ви підозрюєте у себе дефіцит заліза, зверніться до лікаря, щоб він виконав необхідний аналіз крові. Крім перерахованих симптомів, ви можете помітити, що втомлюєтеся сильніше звичайного або страждаєте від задишки, коли піднімаєтеся по сходах, займаєтеся спортом. Також у вас може часто крутитися голова або виникати сильне почуття слабкості”, – доповнили експерти.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 360 | Додав: adminA | Теги: дефіцит заліза в організмі, дивні симптоми | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]