phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:34
Може спричинити більше серцевих захворювань, ніж куріння чи холестерин вплив одного металу
Отруєння свинцем має набагато більший вплив на глобальне здоров’я, ніж вважалося раніше, потенційно спричиняючи понад п’ять мільйонів смертей на рік і становлячи таку ж загрозу, як і забруднення повітря, як показало дослідження, проведене у вівторок.

Дослідження, яке називають “тривожним дзвінком”, також показало, що вплив токсичного металу призводить до того, що маленькі діти в країнах, що розвиваються, втрачають в середньому майже шість пунктів IQ кожен.

Доведено, що забруднення свинцем спричиняє низку серйозних проблем зі здоров’ям, зокрема, пов’язаних з хворобами серця і розвитком мозку у маленьких дітей, що призвело до заборони етилованого бензину в усьому світі.

Але люди все ще можуть піддаватися впливу цього потужного нейротоксину через їжу, ґрунт, посуд, добрива, косметику, свинцево-кислотні автомобільні акумулятори та інші джерела.

Два економісти Світового банку, які є авторами дослідження, опублікованого в журналі Lancet Planetary Health, кажуть, що це перша спроба оцінити вплив впливу свинцю на смертність від серцевих захворювань і зниження дитячого IQ в багатих країнах і країнах, що розвиваються.

Провідний автор Бйорн Ларсен розповів AFP, що коли вони вперше побачили цифру, яку розрахувала їхня модель, “ми не наважувалися навіть прошепотіти її”, тому що вона була настільки “величезною”.

Згідно з їхньою моделлю, у 2019 році 5,5 мільйона дорослих померли від хвороб серця через вплив свинцю, 90 відсотків з них – у країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Це в шість разів більше, ніж попередня оцінка, і становить близько 30 відсотків усіх смертей від серцево-судинних захворювань – основної причини смерті в усьому світі.

Це означає, що вплив свинцю є більшою причиною серцевих захворювань, ніж куріння або холестерин, сказав Ларсен.

Вартість 6 трильйонів доларів


Дослідження також підрахувало, що в 2019 році діти віком до п’яти років втратили 765 мільйонів балів IQ через отруєння свинцем у всьому світі, причому 95% цих втрат припадає на країни, що розвиваються.

Ця цифра майже на 80% перевищує попередні оцінки.

Дослідники Світового банку оцінили економічні втрати від впливу свинцю у 2019 році в 6 трильйонів доларів США, що еквівалентно семи відсоткам світового валового внутрішнього продукту.

Для аналізу дослідники використовували оцінки рівнів свинцю в крові у 183 країнах, взяті зі знакового дослідження 2019 року “Глобальний тягар хвороб” (Global Burden of Disease).

Попередні дослідження вимірювали лише вплив свинцю на серцево-судинні захворювання, коли мова йшла про підвищення кров’яного тиску. Але нове дослідження розглядало численні інші способи впливу свинцю на серце, такі як затвердіння артерій, що може призвести до інсульту, що і призвело до більш високих показників, сказав Ларсен.

Рой Гаррісон, експерт з питань забруднення повітря і здоров’я з Бірмінгемського університету у Великобританії, який не брав участі в дослідженні, сказав AFP, що воно було “цікавим, але пов’язане з багатьма невизначеностями”.

Наприклад, зв’язок між свинцем у крові та серцевими захворюваннями базується на дослідженні, проведеному в Сполучених Штатах, і те, чи можна застосувати ці висновки в усьому світі, “є величезним стрибком віри”, – сказав він.

Гаррісон також зазначив, що в моделі використовувалися оцінки, а не аналізи вмісту свинцю в крові в багатьох країнах, що розвиваються.

Якби результати підтвердилися, “вони мали б величезне значення для громадської охорони здоров’я, але наразі це просто цікава гіпотеза”, – сказав він.

Річард Фуллер, президент неурядової організації “Чиста Земля”, сказав, що коли в країнах, що розвиваються, проводили дослідження на вміст свинцю в крові, вони здебільшого виявляли вищі рівні, ніж передбачалося в новому дослідженні.

Це означає, що “вплив свинцю може бути гіршим, ніж описано у звіті”, – сказав він в інтерв’ю AFP, назвавши це “тривожним дзвінком”.

Ларсен сказав, що “ми все ще трохи в темряві”, коли справа доходить до розуміння того, наскільки різні джерела свинцю сприяють забрудненню крові.

Фуллер сказав, що частина цієї “відсутньої частини головоломки” була розкрита в опублікованому у вівторок звіті “Чиста Земля”, в якому було проаналізовано 5 000 зразків споживчих товарів і продуктів харчування в 25 країнах, що розвиваються.

Він виявив високий рівень забруднення свинцем металевих каструль і сковорідок, керамічного посуду, фарб, косметики та іграшок.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 186 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]