phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:08
На голодний шлунок - що не можна їсти

 

Про те, що далеко не кожна їжа корисна, відомо усім. А ось про те, що навіть цілком здорова їжа, з'їдена в непідходящий час, може стати джерелом проблем, знають небагато.

Які продукти не можна їсти натщесерце вранці?

Холодна вода

Всі поради про здорове харчування і схуднення обов'язково містять рекомендацію пити досить багато води. Причому із вживання води і треба починати свій день.

Але йдеться про теплу воду або воду кімнатної температури. Саме така вода "розбудить" шлунок і послужить таким собі "душем" для органів травного тракту.

А ось від питва холодної води уранці краще утриматися, інакше травний процес може проходити в уповільненому темпі, знижуючи швидкість і якість метаболізму.

Кава

Кава в ліжко - як це романтично і. нездорово. Кава є потужним стимулятором травлення, а на голодний шлунок ще нічого стимулювати, ось і страждає слизова оболонка від кавових пристрастей, реагуючи гастритом і болями в шлунку.

Пийте каву після сніданку або під час його, заздалегідь з'ївши що-небудь.

Цитрусові

Апельсиновий фреш натщесерце тільки в рекламних роликах виглядає здорово, тонізуюче, збадьорююче. Але в рекламі не показують наслідку такого вживання цитрусових і соків з них.

Високий вміст кислоти дратує слизову оболонку органів шлунково-кишкового тракту, провокуючи загострення хронічного захворювання і виникнення нових проблем.

Апельсин або грейпфрут на сніданок - відмінна ідея! Але тільки в якості десерту або як компаньйон для "спокійніших" продуктів.

Яблука і виноград

З цієї ж причини слід утриматися від вживання на голодний шлунок яблук і винограду. Їх кислотність не так яскраво виражена на смак, як у цитрусових, але неприємні хворобливі відчуття в області шлунку вам практично гарантовані. Якщо є яблука і виноград натщесерце щодня, ризикуєте дістати гастрит.

Банани

Банани - цінний харчовий продукт, що містить немало корисних речовин. Особливо рекомендовані банани для підтримки сердечного м'яза (із-за високого вмісту калію і магнію), а також для відновлення енергії в періоди сильних фізичних і розумових навантажень.

Чому ж не можна їсти банани на голодний шлунок?

Банани часто включають в сніданок, але краще є їх впродовж дня, окремо від іншої їжі. Банани досить повільно перетравлюються, і це впливає на швидкість травлення інших продуктів, що потрапили в шлунок разом з бананами. Якщо хочете почувати себе бадьоро впродовж дня, відмовіться від бананів на сніданок - нехай це буде окрема їда, яка зарядить вас енергією, не впливаючи на інші процеси в організмі.

Йогурт

Строго кажучи, ніякої шкоди від йогурту натщесерце не буде. Рекомендація не їсти йогурт на голодний шлунок має під собою наступну основу - ви будете упевнені, що зробили добру послугу своєму травленню, а насправді це було просто марно.

Краще їсти йогурт в другій половині дня, після їди, витримавши паузу після їди в годину-півтора. Тоді корисні бактерії, на яких ви покладаєте свої надії, працюватимуть в повну силу. Уранці ж кишечник абсолютно не потребує молочнокислих продуктів.

Солодощі

Регулярне вживання солодощів на голодний шлунок багате різким підвищенням цукру в крові із-за збою в роботі підшлункової залози - натщесерце їй складно виробляти достатню кількість інсуліну.

Якщо ви не можете жити без солодкого, залиште його для перекушування між сніданком і обідом. Цей найбільш безпечний час для цукерок, тістечок або солодкої випічки.

Алкоголь

Чому не можна пити алкоголь на голодний шлунок?

Без перебільшення, це може бути просто небезпечно для життя.

Річ у тому, що навіть невеликий вміст алкоголю в крові збільшує вироблення інсуліну у декілька разів, через що рівень цукру в крові різко знижується. Це найсильніший стрес для організму. Саме така реакція пояснює виникнення відчуття голоду після випитого, адже організму треба збалансувати нестачу цукру.

І якщо здорова людина може відбутися стресом, то діабетикам такі експерименти можуть обійтися дорого.

Тому алкоголь слід вживати тільки разом з їжею, і вже ніяк не на голодний шлунок з ранку.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1865 | Додав: adminA | Теги: голодний шлунок, що не можна їсти | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]