phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:58
На пляжі - які небезпеки підстерігають нас

 

Перебування на пляжі може бути небезпечним для здоров'я.

Такий довгожданий відпочинок на пляжі під сонечком на березі моря може принести багато неприємностей, які на довго зіпсують настрій та можуть зіпсувати і весь відпочинок.

Про те, які небезпеки таїть в собі відпочинок на пляжі і як їх уникнути, поділилось видання liza.ua.

Температура води

Дуже важливою для здоров'я є температура води на пляжі. Вона не повинна бути ні занадто холодною, ні занадто теплою.
В дуже холодній воді купатися не можна.

Купання при температурі води нижче 20 градусів корисно лише для здорових і загартованих людей - це своєрідне тренування для судин. Якщо ж у вас є хронічні захворювання нирок, бронхолегеневої або серцево-судинної систем, температура води повинна бути не менше 23-24 градусів.
Переохолодження може викликати спазм судин або спровокувати судому. До речі, проти судоми є ефективний прийом: візьміться руками за гомілку зведеної ноги, з силою зігніть коліно, потім випрямте ногу. Повторіть такі рухи кілька разів.
Інша потенційна небезпека на пляжі - дуже тепла вода, вище 25-26 градусів. Справа в тому, що при такій температурі починають активно розмножуватися хвороботворні мікроорганізми. Тому, якщо ви опинились коло такої перегрітої води, старайтесь, щоб вода не потрапляла вам в рот при купанні. Відразу після купання обов'язково прийміть душ.

Небезпечні хвилі

Навіть коли море штормить, багато туристів сміливо лізуть у воду, стрибають у хвилях, гойдаються на надувних матрацах. Тим часом купатися в шторм небезпечно навіть досвідченим плавцям. А вже тим, що ледь тримаються на воді і тим більше дітям – входити в море при великих хвилях особливо небезпечно. Найнебезпечніше навіть не саме плавання, а момент виходу на берег. Оглушливі удари хвиль відносять назад, в море, збивають з ніг. Надувний матрац в шторм теж погана ідея. Вітер може віднести його далеко від берега, а хвиля - захлеснути.

Дуже підступні підводні течії, які проходять поруч з берегом, - ріпи. Якщо ти потрапила в такий перебіг, головне - не панікувати. Плисти потрібно не до берега, а паралельно до нього. Не забувайте, що про небезпечні течії попереджають червоні прапорці на пляжах.

Небезпечні морські мешканці

Небезпечні можуть бути і деякі підводні жителі. Наприклад, медузи аурелії, що мешкають в Середземномор'ї. При контакті з їх щупальцями тут же виникає сильний опік і біль. Якщо це сталося, швидко промийте місце опіку 5% -ним розчином оцту або соком лимона. Якщо біль і набряк не проходять, звернітся до лікаря. У прибережному піску і каменях часто ховаються морські їжаки. Їх уколи дуже болючі. Навіть прогумоване взуття лише трохи пом'якшує укол. Тому добре дивіться під ноги!
Ще один підступний морський мешканець - скат-хвостокол. На малолюдних пляжах він любить лежати на мілководді, сховавши хвіст в пісок. Якщо випадково наступити на такого ската, він моментально завдасть удару ядовитим хвостом. Яд викличе сильний набряк і біль. До речі, найнебезпечніший удар - в груди. Саме від такого загинув австралійський "мисливець за крокодилами" Стів Ірвін.

"Пляжні" хвороби

Гуляючи босоніж по пляжу, можна підхопити паразита, який має назву анкилостома. Його переносять кішки і собаки. Є й інші неприємні "пляжні" захворювання. Наприклад, любителі засмагати без підстилки або зариватися у вологий теплий пісок на людному пляжі ризикують отримати кишкові і сечостатеві інфекції. У тому числі хламідії або трихомоніаз. Так що не робіть такого самі і не дозволяйте дітям перебувати на піску без трусиків.
Не варто також засмагати в мокрому купальнику – це може викликати уретрит, цистит або вагініт. Обов'язково беріть з собою на пляж не менше двох купальників і після купання переодягайтесь в сухий.
Пам'ятайте, навіть невеликі ранки на шкірі необхідно відразу ж промити чистою водою, а потім обробити йодом, зеленкою або спиртом.

Категорія: Туристичні поради | Переглядів: 1206 | Додав: adminA | Теги: Пляж, які небезпеки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]