phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:48
На що слід звертати увагу батькам - дитина і комп’ютер

 

З якого віку дитина може користуватися комп’ютером, як правильно організувати для нього робоче місце, і що робити, якщо ваша дитина занадто багато часу проводить за комп’ютером? Ці та багато інших питань дуже турбують сучасних батьків.

Для дітей комп’ютер може замінити навчальні уроки, розвивальні програми та ігри, спілкування з друзями… Але слід пам’ятати, що на відміну від дорослих, дитина не здатна обмежувати себе в часі, і може проводити за комп’ютером весь день безперервно.

Це може призвести до значного погіршення зору, викривлення хребта, застійним явищам в органах малого таза тощо. Крім цього, неконтрольована захопленість комп’ютерними іграми може викликати психічні розлади. Зрозуміло, уникнути цього без участі батьків неможливо.

На жаль, однозначно відповісти на питання про те, з якого віку дозволяти дитині проводити час за комп’ютером, не можна. Однак за рекомендаціями деяких лікарів, цей вік — з 3–4 років.

Щоб правильно організувати робоче місце для дитини, можна дотримуватися тих же правил, що й для дорослого (читайте в статті «Як зробити роботу за комп’ютером безпечною для здоров’я»).

— дитина повинна сидіти тільки за столом, центральна частина монітора повинна розміщуватися на рівні очей або трохи нижче. Відстань від очей до монітора не менше 50–60 см. Щоб уникнути зайвого навантаження на очі в вечірній час, додатково можна включити настільну лампу.

— приділіть увагу налаштуванню параметрів монітора — яскравість і контрастність — це дозволить зменшити навантаження на очі.

— привчіть дитину стежити за своєю поставою під час роботи за комп’ютером: спина повинна бути рівною, ноги повинні упиратися в підлогу.

— зверніть увагу, скільки часу дитина проводить за комп’ютером. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку цей час не повинен перевищувати півгодини на день. Для старших школярів — 1,5–2 год на добу, але кожні 10–15 хв потрібно робити невелику перерву. Деякі лікарі й зовсім рекомендують обмежити «спілкування» з комп’ютером для дітей до 15 хв тільки 3 рази на тиждень.

— нервово-емоційне напруження, що виникає у дитини внаслідок тривалої роботи за комп’ютером, може викликати емоційний стрес. Так, вже на 14-й хвилині роботи у дитини виникають занепокоєння, втома, неуважність. Для підлітків ситуація трохи інша: за дослідженнями, у 73% підлітків 1–2 години, проведених за комп’ютером, викликають загальне та зорове стомлення. Щоб уникнути цього, батькам потрібно не просто обмежити тривалість роботи дитини за комп’ютером, але й навчити її в перервах між роботою виконувати гімнастику для очей.

Вправи для розслаблення очей для дітей

1. Рухи очей по горизонталі (вправо-вліво), рухи очей по вертикалі (вгору-вниз). Повторити 10 разів.

2. Сфокусувати погляд на кінчику носа на 3 секунди, потім перевести погляд удалину на 5 секунд. Повторити 5 разів.

3. Рухи очей по колу (за годинниковою стрілкою і в протилежному напрямку). При виконанні вправи не повертати голову. Повторити 5 разів.

4. Рухи очей по діагоналі: лівий нижній кут — правий верхній кут. І навпаки: правий нижній кут — лівий верхній кут і назад. Повторити 5 разів.

І наостанок. Якщо у вас немає можливості контролювати скільки часу проводить дитина за комп’ютером, і ви хочете бути впевненими в тому, що існує якийсь контроль в цьому плані, встановіть спеціальну програму, яка буде блокувати доступ до комп’ютера за перевищення деякого граничного часу.

Пам’ятайте: для нормального розвитку вашій дитині потрібна і фізична активність, чого ніколи не зможе замінити комп’ютер.

 

Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 1191 | Додав: adminA | Теги: на що слід звертати увагу батькам - | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]