phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:36
Набирає все більшу популярність в Україні нут


 Нут набирає все більшу популярність в Україні

Нут (турецький горох) набирає все більшу популярність в Україні. Це зернобобова культура, яку ще називають турецьким горохом. Найбільше її вирощують у країнах Близького Сходу, Індії та Азії. Плоди нуту – стручки, у яких знаходиться від 1 до 4 бобів. Має світло-пісочний, жовтий або темніший кольори в залежності від сорту.

Українські селекціонери розробили нові високотехнологічні, високопродуктивні і стійкі до хвороб сорти, що допоможе збільшити посіви. Крім того розроблено програму створення нових сортів нуту з покращеними властивостями та нові технології вирощування.

Вирощування

Нут це рослина, яка має мінімальну кількість потреб для вирощення, адже має міцну кореневу систему і здатність раціонально використовувати водні запаси. Він не потребує ґрунтів високої якості, під сніжним покривом витримує температуру до 25 градусів, без сніжного покриву – до 12 градусів, витримує до 40 градусів спеки, не любить великої вологості та опадів, при цьому добре реагує на зрошення.

Єдина значна проблема це бур’ян, з яким потрібно боротися, адже:

    Ця культура не має надійного страхового гербіциду для широколистих бур’янів. Якщо оброблювати тими, які використовуються для інших бобових, то це може просто знищити нут.
    При використанні гербіцидів для інших культур нут може також постраждати, бо він є дуже чутливим до дії деяких речовин, які містяться в гербіцидах.
    Якість нуту може погіршитись, якщо при збиранні буде велика кількість вологості від бур’янів. Це може призвести до зміни кольору і вологості бобів, які потрібно буде довго висушувати.

Щоб вплив бур’янів був меншим, варто вирощувати нут на найбільш чистих територіях і боротися з бур’янами ще до посадки лише гербіцидами, які мають мінімальний вплив на подальше вирощення культур. Найкраще, що допоможе захистити нут – боронування посівів.

Нут збагачує ґрунт азотом та різними мікроелементами (фосфором, калієм, кальцієм), таким чином покращуючи верхній шар, тому після нього зазвичай сіють зернові культури, які показують відмінні результати врожайності. Найкращим вважається сіяння після нуту озимих культур (ячменю, пшениці і тд). Оптимальне рішення щодо чергування посівів є таке : озимі культури – нут – знову озимі пшениця, ячмінь.

Терміни висіву збігаються з терміном посіву ярих ранніх культур, коли температура ґрунту досягає 5-6 градусів . Для посіву не потрібна спеціальна техніка – зазвичай використовують зернову сівалку або комбайн.

Корисні властивості

Нут корисний для серцево-судинної системи. Знижує холестерин в крові, покращує артеріальний тиск, зміцнює еластичність вен та артерій. Завдяки вживанню нуту можна попередити інсульт та інфаркт. Також нормалізує кількість цукру в крові, тож цей продукт є цінним для діабетиків.

До того ж нут гарно впливає на травну систему. Він очищує організм, запобігає розмноженню шкідливих бактерій. Також покращує обмін речовин, тобто навіть допомагає худнути.

Має сечогінну дію, виводить жовч з організму, добре впливає на роботу печінки, жовчного міхура та селезінки.

Цей турецький горох покращує імунітет, нервову систему, збагачує енергією організм.

Корисний для жінок, адже сприяє лактації, виробляє гемоглобін і запобігає розвитку анемії.

Для чоловіків також є цінним – підвищує потенцію, а також сприяє набору м’язової маси у чоловіків, які займаються спортом.

Допомагає також при шкірних захворюваннях, проблемах з яснами та зубами.

Використання

Нут зазвичай використовують для приготування різноманітних страв (так як інші бобові). Страви з нього замінюють навіть м’ясні, адже багаті на білок та амінокислоти. На відміну від м’яса, в нуті є клітковина, яка здатна розчинятися, вона допомагає організму правильно працювати і очищатися від шлаків.

Перевага нуту в тому, що його не потрібно замочувати на ніч, вистачить 4 годин, але воду варто час від часу змінювати.

Існує безліч варіантів страв із нуту: супи, салати, гарніри і навіть кондитерські вироби. Але найбільшою популярністю серед жителів Близького Сходу користується хумус (закуска із нуту до якого додають кунжутову пасту, оливкову олію, часник, сік лимона і паприку).

Завдяки своїм цінним властивостям часто використовується в косметології.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 887 | Додав: adminA | Теги: нут, популярність, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]