phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:13
Найбільшу кількість людей щороку вбиває ця тварина
Царство тварин повне смертоносної зброї. Зуби лева можуть розірвати плоть із шаленою силою, гримучі змії можуть впорскувати токсини в кров, а бегемоти можуть убити вас своїми потужними щелепами.

Це лише кілька прикладів смертоносних істот. Але яка тварина вбиває найбільше людей?

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, "найсмертоноснішою твариною у світі" є комар, який, за деякими оцінками, вбиває від 500 000 до понад мільйона осіб на рік. Адже комарі є переносниками хвороб, зокрема малярії.

"Малярія настільки наполегливо руйнує людство протягом тривалого часу", – розповів Шеннон Ладо, еколог з хвороб Інституту екосистемних досліджень Кері в Міллбруку, штат Нью-Йорк.

Малярію спричинюють паразитичні одноклітинні організми роду Plasmodium, які переносяться від людини до людини комарами Anopheles. Хоча хвороба рідко зустрічається в Північній Америці та Європі, вона поширена в деяких частинах Африки, Південної Азії та Південної Америки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2021 році малярія спричинила близько 619 000 смертей у всьому світі.

Захворювання часто піддається лікуванню за допомогою доступної медичної допомоги. Але для людей високого ризику, таких як маленькі діти, вагітні та люди з імунодефіцитом, як-от ВІЛ/СНІД, малярія може бути дуже серйозною. За даними ВООЗ, близько 80% усіх смертей від малярії в Африці припадає на дітей віком до 5 років.

Комарі також розповсюджують низку інших захворювань, включаючи лихоманку денге, чикунгунья, вірус Західного Нілу, вірус Зіка та паразитарну інфекцію лімфатичного філяріозу.

Так чому ж комарі так ефективно поширюють хвороби? По-перше, самки комарів харчуються кров’ю, що означає, що вони дуже легко переносять патогени з крові однієї людини в іншу, зазначив Ладео. Вони також маленькі та крилаті, що означає, що вони можуть легко поширюватися та кусати людей непомітно.

Крім того, є той факт, що ми ділимося спільною екосистемою та ресурсами. Комарі покладаються на воду для розмноження, так само як люди покладаються на воду, щоб жити, а це означає, що ми живемо в тих самих місцях.

“Ми не можемо повністю відокремитися від середовища проживання, яке їм потрібно”, – сказав Ладо.

Тим не менш, є способи знизити ризик захворювань, що передаються комарами. Навіть невеликі оновлення інфраструктури можуть мати велике значення, зазначив Ладо. Наприклад, віконні сітки можуть допомогти утримувати комарів поза домом, а сантехніка може закривати воду, щоб вона не потрапляла у відкриті басейни.

За її словами, ці зручності є частиною того, чому малярія не є широко поширеною в багатьох частинах світу з кращою інфраструктурою. А в місцях, де немає таких пристосувань, москітні сітки можуть допомогти утримати комах подалі від ліжок людей.

Ці засоби профілактики також можуть захистити від інших хвороб, що передаються комарами, наприклад лихоманки денге, яка щороку вбиває десятки тисяч людей. Але зусилля громадської охорони здоров’я проти хвороб, що передаються комарами, стикаються з важкою боротьбою в умовах зміни клімату. У міру нагрівання планети ці хвороби можуть почати поширюватися на нові території, якщо місцеве середовище стане більш гостинним для цих патогенів і комарів, які їх переносять. Про це розповів Енді Макдональд, еколог з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі.

Однак комарі — не єдині смертоносні тварини на нашій планеті. За даними ВООЗ, змії щороку вбивають від 81 000 до 138 000 людей, що робить їх одними з найбільш смертоносних тварин для людини. А сказ, хвороба, яка передається через укус інфікованого ссавця (часто собаки), вбиває близько 59 000 людей щороку, повідомляє ВООЗ.

Згідно з даними, інші тварини, такі як прісноводні равлики та жуки-вбивці, також поширюють серед людей потенційно смертельні захворювання, такі як шистосомоз і хвороба Шагаса, кожна з яких вбиває тисячі людей щороку.

Але лише одна тварина змагається з комаром за звання найбільш смертоносного для людини. За оцінками ООН, у 2017 році вбивства та збройні конфлікти вбили близько 553 000 людей, що робить людину однією з найсмертоносніших істот на Землі.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 158 | Додав: radymo | Теги: малярія, смерть, комар, тварина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]