phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:53
Найшкідливіші для здоров’я олії перерахували онкологи
Лікарі-онкологи розповіли, чому жарка на олії – найшкідливіший спосіб приготування їжі та як вибрати найбезпечніше, щоб зберегти здоров’я.

Найбезпечніший спосіб смаження – смаження без олії. Аерогриль, мангал, спеціальний режим у духовці або так звана "суха сковорода" істотно знижують небезпеку такого способу приготування їжі. Однак у такий спосіб можна приготувати далеко не кожну страву.

Але біда в тому, що за високих температур багато корисних рослинних олій перетворюються на шкідливі трансжири, які небезпечні тим, що наш організм не здатний їх розщеплювати і засвоювати. Тому вони накопичуються в організмі і стають джерелом захворювань: онкологічних, серцево-судинних, запальних, ендокринних тощо. За даними ВООЗ , трансжири щороку "вбивають" близько півмільйона людей у ​​всьому світі.

Щоб убезпечити себе, потрібно звернути увагу на точку димлення – це температура, за якої той чи інший вид олії починає коптити. Саме тоді воно і починає перероджуватись у трансжири. Так, чим гарячіша температура димлення олії – тим менш вона небезпечна при тепловій обробці.

Найменша температура димлення – саме в тих олій, які в салатах вважаються найкориснішими. Наприклад, така улюблена росіянами і засуджена дієтологами рафінована соняшникова олія починає коптити тільки при 232 ° C, а значить - цілком прикро при жарінні. А оливкова олія Extra-virgin димить і перетворюється на концерогенну отруту вже на 160°C, тож її краще залишити для салатів.

Всі інші рафіновані, добре очищені рослинні олії при жарінні набагато нешкідливіші, ніж корисний холодний віджим. Це пов'язано з тим, що корисними олії робить багатий вміст поліненасичених жирних кислот Омега-3 та Омега-6. А при нагріванні саме їх молекули починають найшвидше горіти і перетворюватися на канцерогенні трансжири. Тому мононенасичені та насичені жири, з яких складаються рафіновані олії, – практично безпечні при жарінні. Вони теж можуть "переродитися", але за таких температур, яких неможливо досягти, готуючи на звичайній плиті або в духовці.

Одне з найбезпечніших масел для смаження – це топлене, добре очищене вершкове масло. Його температура димлення становить 252 °C. На другому місці за безневинністю стоїть рафінована кокосова олія – коптити вона починає на 232°C. Досліди вчених довели, що навіть через 8 годин смаження на 180°C ця олія не перероджується.

На третьому місці – рафінована соняшникова олія. У нього температура димлення становить 232°C. А ось нерафіновану, ароматну олію соняшника для смаження використовувати взагалі не варто – вона димить вже на 107°C.

Нешкідливо для смаження і рафінована оливкова олія - ​​вона коптить лише на 242 ° C, що робить його цілком безпечним. Можна сміливо смажити і на оліях авокадо – 271°C, мигдалю та фундуку – 221°C, а також на гірчичному маслі – 250°C, та олії рисових висівок – 254°C.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 169 | Додав: adminA | Теги: онколог, здоров’я, шкідливі, олії | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]