phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:05
Нашому мозку, коли ми стаємо старшими, допомагають домашні тварини
пенсіонер собака Іноді те, що добре для вашого серця, також добре для вашого мозку.

Нещодавнє дослідження серед дорослих американців старше 50 років показало, що ті, хто володів домашніми тваринами понад п’ять років, отримали кращі результати в тестах на когнітивну пам’ять, ніж ті, хто живе без міжвидових сусідів.

Висновки Мічиганського університету свідчать про те, що « ефект домашнього улюбленця » може захистити не тільки здоров’я нашого кишківника та серця (це також може зіграти певну роль у старінні нашого мозку).

Результати засновані на репрезентативному національному опитуванні з 2010 по 2016 рік, участь в якому приймали понад 20 000 дорослих людей віком від 50 років. Головним питанням було — чи мають вони домашніх тварин.

Використовуючи ці висновки через багато років, дослідники показали, що ті, хто поставив галочку у вікні домашнього улюбленця, показали цікаві відмінності у своїх когнітивних показниках протягом шестирічного періоду тестування.

Ефект був очевидний лише в учасників старше 65 років, коли зазвичай починають проявлятися симптоми деменції .

Якщо людина цього віку мала домашню тварину понад п’ять років, дослідники виявили, що її короткочасна та довгострокова пам’ять на слова була набагато кращою, ніж у тих, хто не мав тварини, але був такого ж віку.

Кожного разу, коли учасники проходили тестування протягом шести років, когорта домашніх тварин показувала кращі результати, навіть коли вони неминуче старіли.

Отримані результати є лише асоціацією, а не чітким доказом того, що «ефект домашньої тварини» насправді існує. Можливо, наприклад, що люди з кращими когнітивними функціями більш схильні довше підтримувати товариство з домашніми тваринами пізніше в житті.

З усім тим, це дослідження приєднується до багатьох останніх досліджень, які свідчать про те, що мати домашнього улюбленця корисно для вас. Існує багато теорій, чому це так, і всі вони ще не доведені.

Наявність собаки, наприклад, може означати, що власники домашніх тварин змушені більше вставати та рухатися, а щоденні рухи тісно пов’язані зі здоров’ям мозку та функціональним довголіттям.

Тварини також приносять нові бактерії в циркуляцію домогосподарства, що може покращити здоров’я нашого кишківника на краще. До речі, нещодавно вчені зрозуміли, що зв’язок кишківник-мозок є набагато важливішим, ніж ми колись думали.

А можливо, домашні тварини просто роблять нас щасливими. Дослідження показують, що присутність тварин у нашому житті може позбавити від самотності та пом’якшити хронічний стрес .

У літньому віці це може бути важливішим, ніж будь-коли. Докази показали, що ізоляція може змінити саму структуру та функцію нашого мозку .

Є навіть шанс, що всі ці теорії принаймні частково правильні.

Загальні фактори ризику деменції включають відсутність фізичної активності, ізоляцію, серцево-судинні захворювання, депресію /тривожність і хронічний стрес.

Коротко кажучи, наявність домашньої тварини може допомогти захистити численні різні шляхи зниження когнітивних функцій одночасно.

Але в той час, як більшість досліджень вказує на те, як собаки чи коти впливають на наші емоції та фізичне здоров’я, набагато менше досліджень дивилися на те, як домашні тварини впливають на нашу здатність мислити.

Деякі з цих досліджень показали нульові результати. Але дослідники з Мічигану вважають, що це тому, що існує затримка в тому, скільки часу потрібно домашньому улюбленцю, щоб вплинути на наш мозок, і більшість попередніх досліджень використовували короткі взаємодії з невідомими собаками, щоб перевірити ефект.

А як ми всі знаємо, самотність не подолаєш за один день. Також дружба не будується за один сеанс петтингу.

Люди формують свій день навколо своїх домашніх тварин, і ці тварини-компаньйони можуть впливати майже на кожен аспект нашого життя.

Мати з ким поговорити протягом дня, навіть якщо це не люди, можна тренувати словесні мережі в нашому мозку.

Домашні тварини можуть підтримувати нас молодими та підтягнутими як зсередини, так і зовні.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 173 | Додав: radymo | Теги: мозок, домашня, тварина, пенсіонер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]