phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:07
Науковці: Чому гриби корисні

Гриби – один із звичних елементів раціону людей по всьому світу. З кінця 1970-х виробництво цього продукту у світі збільшилося в 30 разів.

За підрахунками 2017 року, в середньому ми споживаємо майже 5 кілограмів грибів на рік.

Однією з причин цього вважають переконання, що вони дуже корисні для здоров'я. Наприклад, у Королівському ботанічному саду кажуть: гриби та цвіль використовуються у медицині вже понад 6 тисяч років.

Марк Мояд, директор з профілактичної та альтернативної медицини Мічиганського університету, розповів про те, чому гриби варто їсти та чим вони можуть бути корисні нашому організму.

Гриби мають мало калорій, але багато поживних речовин.

У них  є калій, селен, вітамін В12. Гриби – одне з небагатьох природних і веганських джерел вітаміну D, і вони містять тип розчинної клітковини, що називається бета-глюкан, який, вважається, приносить користь для серця.

Гриби містять глутатіон, антиоксидантну молекулу, що є практично в кожній клітині нашого тіла.

Завдяки цьому цей продукт може мати детоксикаційні властивості та посилювати захисні властивості організму, говорить Джон Річі, дослідник грибів і професор наук про охорону здоров'я Пеннського державного університету.

Ще один потужний антиоксидант, який містять гриби, – ерготіонеїн. За словами Річі, цієї речовини суттєво менше в інших продуктах.

Вчені вважають, що ерготіонеїн може заблокувати ушкодження клітин, що сприяє розвитку раку та нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Існують також дослідження, які пов'язують споживання ерготіонеїну з більш довгим, здоровим життям.

Існують вітаміни та біологічні добавки, які здатні поповнити брак цих речовин у організмі людини. Але їх дія не досить вивчена для того, аби казати про потенційну користь.

То скільки їсти грибів, аби бути здоровим?

Роберт Білман, почесний професор харчової науки в штаті Пенсильванія, каже, досить буде вживати 100 грамів грибів на  день. Готувати їх можна і навіть потрібно так, як вам буде смачно: від термічної обробки властивості грибів не зникають.

Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 527 | Додав: radymo | Теги: Науковці, Гриби, пояснення, користь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]