phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:17
Навіщо організму клітковина та в яких рослинах її найбільше

Здоровий раціон: навіщо організму клітковина та в яких рослинах її найбільше

Науковець розповів, яку роль у роботі організму відіграє рослинна клітковина.

"Є розчинна рослинна клітковина (пектини) і нерозчинна (целюлоза, лігнін тощо), з них складаються грубі волокна рослинного походження, — пояснює у коментарі газеті Експрес Віктор Досенко, завідувач відділу Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАНУ.

— Завдяки тому, що вони проходять крізь тонку кишку дрібними порціями, не підстрибує концентрація глюкози в крові, інсулін виробляється поступово і в нормальній кількості. Відповідно, відчуття ситості довше, менший ризик метаболічних порушень.

Ще один важливий момент: коли, приміром, висівки рухаються по травному тракту, то механічно його очищують від різних накопичень, зокрема й від залишків холестерину. Крім того, рослинні волокна — середовище для розвитку корисної мікрофлори в кишківнику.

До речі, лідером за кількістю харчових волокон є висівки — 40 — 45 грамів клітковини у 100 грамах. Гриби мають — 20 — 25, сухофрукти 12 — 15, овес, гречка — 10 — 15, бобові — 9 — 13 грамів відповідно. Добова норма клітковини для дітей і дорослих — 20 — 30 грамів".

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 686 | Додав: adminA | Теги: які рослини, організм, клітковина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]