phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:00
Не для всіх морква корисна - виявили вчені
Морква містить в собі велику кількість бета-каротину. Цей рослинний пігмент є попередником вітаміну А. Однак нове дослідження показало, що бета-каротин може приносити користь здоров’ю лише менше половини населення планети. Чому ж далеко не кожен організм може оцінити всі переваги морквини?

Бета-каротин не лише надає моркві помаранчевий колір, але і здатний захищати людину від атеросклерозу, який провокує накопичення жирів і холестерину в артеріях. Вчені вивчали питання, як на людях, так і на гризунах. У всіх випадках здатність бета-каротину перетворюватися на вітамін А помітно стримувала зростання рівня поганого холестерину в крові.

Проте, процес перетворення можливий лише завдяки особливому ферменту, який називається бета-каротиноксигеназом 1. Але його активність визначається генетичною мінливістю. Людям, у яких цей фермент менш активний, можуть знадобитися інші джерела вітаміну А в раціоні. Морква не зможе забезпечити їх організм необхідною кількістю цієї корисної речовини.

В ході наукового експерименту фахівці вивчили зразки крові і ДНК понад 760 молодих людей, які не мали проблем зі здоров’ям. Їх вік склав 18-25 років. Виявилося, що у добровольців з виявленим активним бета-каротиноксигеназом 1 був нижчий рівень холестерину в крові. Результати дослідження на мишах аналогічні тому, що спостерігалося у людей. Коли гризунам давали бета-каротин, в них знижувався вміст холестерину. Атеросклеротичні ураження і бляшки, які з’являються в їх артеріях, були більш дрібними, що захищало їх від атеросклерозу.

Вчені зазначають, що розуміння того, як пов’язані бета-каротиноксигеназ 1 з холестерином, має велике значення для лікування людей з атеросклерозом, який збільшує ризики передчасної смерті людини. Попри те, що високий рівень бета-каротину в крові традиційно пов’язують з користю для здоров’я, це може бути ознакою того, що фермент бета-каротиноксигеназ 1 менш активний, ніж в інших людей, і тому бета-каротин, який ми з’їдаємо, не перетворюється на вітамін А.

Вчені вважають, що така особливість може спостерігатися у практично 50% населення. Таким чином, цій категорії громадян слід отримувати вітамін А не з рослинних джерел, таких як морква, а безпосередньо з продуктів тваринного походження, наприклад, молока або сиру.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 388 | Додав: adminA | Теги: вчені, не для всіх морква корисна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]