phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:52
Нова школа та адаптація дитини: корисні поради

Нова школа та адаптація дитини: корисні поради

Темп сучасного життя людського суспільства порівняно навіть з минулим століттям дуже змінився. Ми живемо в період катастрофічної нестачі часу і швидких змін. Ми міняємо житло, машини, партнерів життя набагато швидше, ніж це було раніше. Тоді це було серйозним і виваженим життєвим кроком, що довго обговорювалося з родичами і друзями, а сьогодні - це звичайні побутові клопоти, які нікого вже не дивують.

Тому зміна місця навчання наших дітей теж не викликає у батьків особливих труднощів: то, що дитина звикла до школи і не хоче міняти друзів, враховується батьками мало при перспективі більш високооплачуваної роботи або більш комфортних квадратних метрів. Про причини, що спонукали змінити школу говорити не потрібно, вони бувають найрізноманітнішими. А ось про успішність адаптації дитини до іншої школи і нового класу поговоримо більш детально. Втім спочатку хочемо зауважити, що знайти ефективні розробки з проектного навчання для української школи завжди можна онлайн на порталі naurok.com.ua.

Адаптація дитини до нової школи

Адаптація дитини до нового колективу - досить тривалий процес, який вимагає в першу чергу більше зусиль з боку батьків, ніж дитини. Як же допомогти своєму коханому малюкові пережити цей важкий період з найменшими переживаннями і потрясіннями?

По-перше, потрібно серйозно поговорити зі своїм чадом ще до першого відвідування нового навчального закладу. Ви, як люблячі батьки, повинні максимально позитивно налаштувати свого учня на цю зміну в житті. Для цього необхідно заздалегідь все дізнатися про школу:

  • спрямованість навчання;
  • всі можливі пришкільні гуртки та секції;
  • наявність спортмайданчики;
  • наявність ботанічного саду і т.п.

Тобто, зацікавити дитину новими можливостями, які відкрилися. Бажано сходити в школу в позаурочний час і познайомитися з класним керівником, заручившись його підтримкою. Все це заспокоїть дитину, додасть їй впевненість у своїх силах.

По-друге, зверніть увагу на зовнішній вигляд вашої дитини і спостерігайте за дітьми, які відвідують обрану вами школу (що можна зробити під час походу до класного керівника). Постарайтеся одягнути дитину відповідно до вимог нової школи, чисто і модно, простежте за її зачіскою, допоможіть скласти портфель і зробити уроки, навіть якщо ваша дитина вже сама цим займалася раніше. Немає приводу для насмішок однокласників і причіпок вчителя - більше впевненості в собі - легший період адаптації.

По-третє, знизьте свою "планку" по відношенню до дитини. Менше вимагайте, наполягайте, більше хваліть, підбадьорюйте. Тут головне, показати малюкові свій впевнений спокій. Постарайтеся не переживати і нервувати при ньому, краще усамітнитися у ванній і випити валер'янки, а при дитині всім своїм виглядом і словами висловлювати повну впевненість в її силах і успіхах на новому терені.

Четверте. Також не рвіть старих зв'язків. На жаль, в більшості випадків, коли діти переїжджають в новий район, місто, старі друзі залишаються в минулому житті. Але, якщо є можливість з ними іноді зустрічатися - заохочуйте і організовуйте ці зустрічі. Це можуть бути спільні походи в кіно, дитячі розважальні центри, навіть регулярні телефонні привітання старих друзів зі святами, днями народження. Такі заходи незабаром зійдуть нанівець, за невеликим винятком, але за цей час дитина знайде нових друзів на новому місці і успішно адаптується до нового колективу.

П'яте. Беріть активну участь у всіх (за можливістю) шкільних та позашкільних заходах разом з дитиною. Класні походи в цирк, театр, поїздки на екскурсії разом з новими однокласниками і турботливими батьками допоможуть дитині перестати турбуватися і знайти емоційну рівновагу в період адаптації. Зустрітися з батьками дітей вашого класу, дізнайтеся, хто з дітей, чим захоплюється. Вам, звичайно, доведеться витратити достатньо часу і зусиль на це, але така підтримка вашому школяреві дуже допоможе.

Адаптація до нового місця проживання і нової школи - великий стрес для дитини, з яким їй досить важко впоратися самому. Навіть з підтримкою люблячих батьків цей період може затягнутися, особливо, якщо раніше у дитини були проблеми з навчанням. Але не турбуйтеся і не падайте духом, ваша впевненість і турбота зробить свою справу. Коли всі старання і зусилля подарують вам щасливу посмішку вашої дитини, ви видихнете, і зітхне спокійно.

Категорія: Поради для підлітків | Переглядів: 547 | Додав: radymo | Теги: розробка, навчання, проектне | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]