phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:17
Новий будматеріал знайшли у Японії: пісок замінять дитячі памперси
У дослідженні японського Університету Кітакюсю говориться, що у суміші для перегородок підгузки замінять до 40% піску. Памперси — третє джерело сміття у світі, щороку на звалища викидають понад 18 мільярдів екземплярів.

Фахівці японського Університету Кітакюсю з’ясували, що використані одноразові підгузки — це чудовий будматеріал для будинків. Висновки вони опублікували 18 травня у журналі Scientific Reports.

Вчені змішали в потрібній пропорції вимиті, висушені та подрібнені використані підгузки з цементом, піском, гравієм та водою. Зразки витримували 28 днів. Потім вони розрахували максимальну кількість піску, яку можна замінити підгузками для будівництва будинку площею 36 квадратів.

Виявилося, що підгузки можуть замінити 10% піску в бетоні, який необхідний для зведення колон та балок у триповерховому будинку. В одноповерховому будинку частка підгузків збільшилась до 27%.

У розчині для створення перегородок памперси можуть замінити до 40% піску, а для підлоги та мощення саду — до 9%. Перевищення цих пропорцій призведе до непридатності бетону для будівництва, зробили висновок експерти.

Дослідники вирахували середній показник — до 8% піску у всіх бетонних конструкціях для будівництва одноповерхового будинку площею 36 м² можна замінити підгузками.

“Додавання використаних підгузків не знижує міцність бетону. Використання підгузків для створення композитних матеріалів можливе, особливо для виробництва екологічно чистих та економічних матеріалів”, — заявила команда.

За даними Scientific Reports, одноразові підгузки — це третє за величиною джерело сміття у всьому світі. Щороку на сміттєзвалищах виявляється понад 18 мільярдів памперсів.

Японські дослідники хотіли знайти спосіб зберегти переваги бетону, але зробити його екологічнішим і дешевшим у виробництві. Вони керувалися бажанням вирішити проблему збільшення населення Індонезії та попиту на недороге житло.

Індонезія займає шосте місце у світі з використання підгузків, в основному їх викидають у річки та водоймища країни, зазначили експерти.

“Будівельні матеріали часто є найдорожчим компонентом у житловому будівництві, на них припадає до 80% витрат. Бетон залишається основою будь-якого будівництва — через його міцність та довговічність”, — підсумували вчені.
Категорія: Будівельні і ремонтні поради | Переглядів: 131 | Додав: radymo | Теги: дитячий, Японія, будматеріал, памперс, пісок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]