phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:07
Нову причину болю у спині на клітинному рівні знайдено
Дослідники знайшли зовсім нову мету для полегшення болю в попереку. Дослідження було опубліковано у журналі Science Translational Medicine.

Вчені з Медичного центру Cedars-Sinai знайшли нову підмножину клітин у деградованих желеподібних міжхребцевих дисках у людей з болями в попереку. Ці клітини були відсутні у людей зі здоровими міжхребцевими дисками або з деградованими дисками, але без больової симптоматики.

Дослідники змоделювали умови дегенерації диска та трансформували культивовані клітини у нещодавно виявлений підтип клітин, пов’язаних з болем.

Також вчені виростили клітини в одній камері двокамерного чіпа. В іншій вони розмістили нейрони, що сигналізують про біль, створений зі стовбурових клітин. Біологи виявили, що коли пов’язані з болем клітини знаходилися в чіпі, нейрони в другій камері виросли аксонами — волокнистою мережею, яка сигналізує сигнали — в напрямку больових клітин.

І коли здорові клітини перебували у цій сусідній камері, структура нейронів не змінювалася.

"Ми не знаємо, чи залучали пов’язані з болем клітини вторгнення нейронів або здорові клітини відштовхували його, але безперечно була різниця між здоровими і пов’язаними з болем клітинами", — пояснює автор дослідження.

Оскільки в міжхребцевих дисках немає нервових закінчень, їхня деградація не обов’язково призводить до болю в попереку. Однак, оскільки ці спинальні амортизатори зношуються та висихають, навколишні тканини можуть заважати їм. "Іноді, коли диски вироджуються, нервові закінчення з навколишніх тканин вторгаються в диск, і ми вважаємо, що це викликає біль", — зазначив Шейн.

"Ми вперше визначили конкретні клітини, які по-новому пояснюють причину болю у міжхребцевих дисках. Це допоможе відкрити нові варіанти лікування. Наприклад, націлення на підтип “поганих” клітин", — укладає вчений.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 136 | Додав: radymo | Теги: біль, Спина, причина | Рейтинг: 10.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]