phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

07:09
Нову структуру золота виявили вчені

Результати дослідницької групи демонструють, що золото піддається фазовому переходу до того, як воно розплавиться.

Золото часто використовується для експериментів з високим тиском і вважається «золотим стандартом» для розрахунку тиску в експериментах зі статичними алмазними ковадлами.

Під час повільного стискування при кімнатній температурі золото воліє бути гранецентрированной кубічної (ГЦК) гратами при тисках, в три рази перевищують тиск в центрі Землі.

Однак дослідники з Ліверморської національної лабораторії ім. Лоуренса (LLNL) та Інституту Карнегі виявили, що при швидкому стискуванні підвищення тиску і температури змінює кристалічну структуру  золота до нової фази - об'ємно-центрованої кубічної (ОЦК) решітки.

За словами вчених, нова структура золота існує в екстремальних станах (дві третини тиску в центрі Землі). Експерименти проводилися в синхротроні APS (Advanced Photon Source), джерелі синхротронного випромінювання третього покоління в Аргонської національної лабораторії (США). Золото було ідеальним об'єктом для вивчення через його сильного сигналу розсіювання рентгенівського випромінювання і мало вивченою фазової діаграми при високих температурах.

Результати дослідницької групи демонструють, що золото піддається фазового переходу до того, як воно розплавиться. Майбутні експерименти, сфокусовані на механізм переходу, можуть допомогти прояснити ключові деталі цього процесу для виробництва високоміцної сталі.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 483 | Додав: radymo | Теги: структура, нова, вчені, золото, виявлення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]