phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:22
Об’єм сірої речовини головного мозку зменшила вагітність
Вагітність зменшила об’єм сірої речовини головного мозку, а такі зміни зберігалися ще два роки після пологів. Перебудову структури мозку зафіксували науковці, які вивчали за допомогою МРТ мозок жінки від моменту перед зачаттям дитини й аж до двох років після пологів. Вони виявили й інші значні зміни в структурі мозку: збільшення цілісності білої речовини, розширення шлуночків мозку та збільшення об'єму спинномозкової рідини. Ці зміни відбувалися паралельно зі значним підвищенням рівня статевих гормонів під час вагітності. Такі результати опублікували в журналі Nature Neuroscience.

У зафарбованих ділянках об'єм сірої речовини під час вагітності зменшувався. Чим темніше забарвлення — тим сильнішим був зв'язок між терміном вагітності та зменшенням об'єму сірої речовини. Pritschet et al. / Nature Neuroscience, 2024

Чому у вагітних змінюється об’єм сірої речовини?

Науковцям вже було відомо про те, що після пологів у жінок об’єм сірої речовини менший, ніж до них, але бракувало даних про перебіг цього процесу. Як виявилося, у більшості ділянок мозку об’єм сірої речовини зменшується поступово залежно від терміну вагітності. Однак зменшення об’єму сірої речовини не є тривожним знаком — воно вказує на більшу її компактизацію та утворення нових зв’язків між нейронами. У піддослідної жінки об’єм сірої речовини мозку зменшився у три рази порівняно з контрольною групою з восьми невагітних жінок.

Особливо помітні зміни спостерігалися у пов'язаних із соціальним пізнанням, увагою та материнською поведінкою ділянках мозку. Тобто цей процес відбувався у найбільш потрібних для турботи про немовля ділянках. Хоча це дослідження проводили лише на одній жінці, воно показало важливі та тривалі зміни у структурі мозку, які спостерігаються під час вагітності. Такі дослідження можуть допомогти зрозуміти природу, наприклад, післяпологової депресії, на яку страждають деякі жінки. Але для кращого розуміння змін у мозку вагітних жінок потрібні дослідження на більшій кількості добровольців.

Які зміни викликає вагітність в організмі жінки

 Вагітність виявилася здатною змінювати майже всі тканини в організмі матері, як показало дослідження на приматах. Це може допомогти зрозуміти, чому виникають ускладнення під час вагітності.

 Ускладнення під час вагітності підвищили ризик передчасної смерті навіть у тих жінок, які вже давно народили, тож це підкреслює необхідність вивчати пов’язані з вагітністю зміни протягом більш тривалого періоду, ніж виношування дитини.

 Аналіз ДНК вагітних жінок показав, що їхній біологічний вік збільшився на два роки в процесі виношування дитини, але після пологів знову повертався до нормального значення.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 310 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]