phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:06
Обмороження - що потрібно знати
Що потрібно знати про обмороження
Обмороження – це пошкодження тканин організму під впливом низьких температур. Майже завжди воно супроводжується загальним переохолодженням.

Частіше виникає відмороження ніг, рідше – рук, носа, вушних раковин. Іноді обмороження наступає при невеликому морозі (від -3 до -5 град. С) і навіть при плюсовій температурі, що зазвичай пов’язане зі зниженням опірності організму (втрата крові при пораненні, голод, сп’яніння тощо). Виникненню обмороження сприяють вітряна погода і підвищена вологість повітря.

Основними симптомами обмороження є: втрата чутливості, поколювання і пощипування шкіри в постраждалому місці, больові відчуття. До обмороження призводять тісний і вологий одяг та взуття, фізична перевтома, голод, вимушене тривале нерухоме і незручне положення, ослаблення організму перенесеними захворюваннями, пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, важкі механічні пошкодження з крововтратою, куріння та ін.

При вживанні алкоголю відбувається розширення периферичних судин, що характеризується посиленою втратою тепла, тоді як у нормі при дії холоду відбувається їхнє звуження. Досить часто важкі відмороження відбуваються саме в стані сильного алкогольного сп’яніння.

Виділяють 4 ступені обмороження:
1 ступінь – відбувається збліднення ділянки шкірного покриву, яке після зігрівання переходить в почервоніння. Період одужання – від 5 до 7 днів.
2 ступінь – через кілька днів на ураженій ділянці з’являються пухирі, заживання відбувається протягом 1-2 тижнів.
3 ступінь – омертвіння тканин, заживають такі травми близько місяця, утворюючи рубці.
4 ступінь – уражаються всі м’які тканини, можливе ураження суглобів і кісток.

У першу чергу необхідно припинити дію холоду, доставити потерпілого або самостійно дійти в тепле місце, при цьому дуже важливо не допустити різкого зігрівання обмороженої ділянки тіла. Дотримуйтеся принципу "внутрішнього зігрівання”.

Лікування буде значно простіше, якщо зігрівання відбудеться за рахунок відновлення нормального кровопостачання. Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини гарячою водою або на гарячих батареях. Це може призвести до значного поглиблення ураження.

Промерзлий або промоклий одяг потрібно зняти. На обморожені ділянки накласти пов’язки з матеріалу, що погано проводить тепло (клейонка поверх ватно-марлевої пов’язки). Обморожені кінцівки потрібно фіксувати, щоб не допустити травм кровоносних судин, для цього застосовуються шматки фанери або щільного картону, котрі прибинтовуються поверх пов’язки. Потерпілому потрібно дати теплого чаю, теплої їжі, таблетки аспірину, анальгіну, «Но-шпа», папаверин. У разі обморожень 2-4 ступеня якнайскоріше викличте лікаря.



Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1690 | Додав: adminA | Теги: обмороження, що потрібно знати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]