phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:31
Основні нововведення - антитютюновий закон
З ухваленням законопроєкту № 4358 електронні цигарки будуть заборонені для використання в громадських місцях.

Про це під час пресконференції, присвяченій ухваленню антитютюнового законопроєкту, сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар.

"Ухвалення цього закону є революційною річчю, адже він спрямований проти тієї епідемії тютюнопаління, яка вже не перший рік триває не тільки в Україні, а і в світі. І зараз складно уявити, що хтось палить звичайні цигарки в громадських місцях. І 9 років тому це теж здавалося неможливим. Те ж саме очікує електронні пристрої для куріння, які тепер також буде заборонено для використання в громадських місцях. Цей закон зменшує не просто шкідливий вплив тютюну на українців, зокрема на молодь, але будь-яке паління в громадських місцях, яке буде неприпустимим", - сказав він.

За його словами, законопроєкт також забороняє продаж неповнолітнім та рекламу електронних пристроїв для куріння.

Це має особливе значення, адже, як наголосив урядовець, біля 20% українських підлітків від 13 до 15 років курять саме електронні сигарети. Він додав, що 80% молоді розпочинають куріння саме завдяки ароматизованим сигаретам.

Серед основних нововведень головний держсанлікар назвав заборону продажу особам до 18 років тютюнових виробів для нагрівання, законодавче врегулювання нових тютюнових виробів, введення великих графічних медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів, яка вже поширена в ЄС та в світі, контроль за вмістом тютюнових виробів, заборона реклами і концепція громадських місць без диму, що означає стовідсоткову заборону куріння електронних сигарет на робочих місцях, на вокзалах, в готелях, гуртожитках тощо.

За його словами, закон повністю відповідає директиві ЄС №40, і, за даними інших країн, дія якої за 6 років знижує поширеність куріння на 20% серед дітей і на 13% серед дорослих.

Як додав на пресконференції виконавчий директор ГО «Життя», норми закону передбачають заборону куріння електронних сигарет в громадських місцях через пів року, заборону реклами електронних сигарет, ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет через 18 місяців після набуття законом чинності. Через 24 місяці після ухвалення закону буде запроваджено збільшення медичного графічного попередження на пачках сигарет до 65% від їх площі та на електронних сигаретах - до 30% від їх площі, додав він.

Верховна Рада 317 голосами ухвалила у другому читанні антитютюновий законопроєкт № 4358, який запроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 231 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]