phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:20
Особливі гуцульські килими

гуцульський килим Гуцульські килими це унікальне надбання української культури. Називаються ліжник, створені гуцулами, гірцями, які століттями населяли Карпати в Україні. Стародавні міфи, магія, фольклор, байки та звичаї пов'язують гуцулів з природою, породжуючи поняття самонародженого або самородного килима. Унікальні гуцульські килими купити можна в онлайн - магазині Вже-вже. Килими, які точно зігріють взимку і стануть окрасою оселі, створять затишок.

Історія гуцульського килима

Історія Ліжника охоплює чотириста років і більше, гуцули досі плетуть килимки лижників у 21 столітті.

Гуцули "охоплюють кілька племен - у тому числі Бойки, Лемки, і Покуттяни. Етнографи описують гуцульське життя як випасання поголів'я овець з високогірних пасовищ (полонини) на низинні поля, з невеликою кількістю залученого сільського та лісового господарства.

Ліжники плетуть на дерев’яних ткацьких верстатах ручної роботи. З глибокою повагою до традиції примітивні ткацькі верстати створюються з такою ж обережністю, як і самі ліжники. Процес плетіння починається з вибору місцевої вовни найвищої якості, яка потім відмивається. Прядки, веретено, використовуються для прядіння вовни. Шерсть вільно прядеться і вплітається в однотонне переплетення. Багато різних розмірів та форматів виробляється - від дрібних предметів до великих покривал, щоб уберегти від лютого холоду гірських зим Карпат.

Після сплетіння ліжника його зносять до найближчого потоку і занурюють у річку. Вода направляється вздовж потоку в дерев'яну споруду, відому як "жолоб". Вода набирає обертів на певну відстань, перш ніж потрапити у водяне колесо, вставлене у валило. Ліжник збивається. Після завершення цього інтенсивного процесу ліжник дістають і сушать на сонці. Остаточна волохата вовняна форма ліжника створюється шляхом розчісування килима. Цей метод був відомий древнім слов’янам у 1 і 2 століттях н. е.

гуцульські килими

У «Самородних ліжників» багато застосувань, таких як ковдри, підлогові килимки, покривала для стільців, а деякі навіть мають вигляд куртки з урахуванням пошиття. Коли гуцули кажуть, що їхні лижники зігріватимуть вас взимку, вони це дійсно мають на увазі. А ще вони виконанні в неймовірних поєднаннях кольорів наближених до природи з використанням геометричних фігур. Замилування і благоговіння перед красою. Якщо ви хочете доторкнутись до карпатських вірувань створити атмосферу наближення до роду та природи переходіть за посиланням та вибирайте ідеальний гуцульський килим для вас https://vzhe-vzhe.com/dlya-domu/kilimi-gutsulski/

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 419 | Додав: radymo | Теги: килим, Гуцульський | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]