phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:57
Перед відвідуванням лікаря - гінеколога
Если вам нужна стильная, надежная и безопасная детская обувь во выгодной цене, тогда советуем посетить самый лучший в Украине детский интернет-магазин modniki.com.ua.

Постараємося звернути вашу увагу на кілька простих пунктів, якими найчастіше нехтують жінки, але які необхідно знати.

Перш за все, варто згадати про менструальний цикл - не плануйте відвідування лікаря-гінеколога під час менструації, так як неможливо буде взяти необхідні аналізи, а також провести огляд.

Варто обмовитися, що при кров'янистих виділеннях, які не пов'язані з менструацією, або при занадто тривалої менструації звернутися до лікаря слід негайно.

Якщо ви ведете календар критичних днів, обов'язково візьміть його з собою. Якщо ви ще не завели собі подібний календар, обов'язково заведіть.

Кожній дівчині заводити календар рекомендується з моменту появи першої менструації. На прийомі лікар обов'язково поцікавиться віком, в якому почалася менструація, регулярністю циклу, тривалістю менструального циклу (кількість днів від першого дня менструації до наступного першого дня менструації), датою останньої менструації.

Маючи під рукою календарик, ви  відповісте на ці питання.

Не забувайте про гігієнічні процедури перед відвідинами лікаря.

За місяць до відвідування лікаря-гінеколога відмовтеся від прийому антибіотиків, противірусних препаратів; не застосовуйте вагінальні свічки, креми або таблетки. Це необхідно для достовірності результатів обстеження.

Якщо ви плануєте здавати аналізи, рекомендується не мочитися перед відвідинами лікаря 1,5-2 години і виключити статеві контакти за 2-3 дні до відвідування лікаря.

Дослідження гормонального статусу проводиться натще в певні дні менструального циклу.

Якщо належить ультразвукове дослідження (УЗД) органів малого тазу, його проводять при спорожненні сечового міхура.

Сучасні клініки, як правило, оснащені всіма необхідними матеріалами для обстеження.

Тим не менш, перед відвідуванням доктора слід уточнити, що потрібно мати з собою в реєстратурі лікувальної установи або безпосередньо у лікаря.

Як відбувається прийом у лікаря-гінеколога?

Відповідь на це питання більше зацікавить дівчат і жінок, які поки ще не зверталися до лікаря-гінеколога, але плануючих візит.

Візит починається з опитування (тобто розмови з лікарем), в якому з'ясовується необхідна інформація. Починають, як правило, з скарг.

При описі своїх скарг ви, не соромлячись, розповідаєте про все, що вас турбує, уточнюючи, протягом якого часу це відбувається: можливо, ви простежили якусь закономірність появи ваших скарг (в певні дні менструального циклу, після статевого контакту і т. п); зверталися ви з цією проблемою до лікаря чи ні, проходили чи ні лікування, допомогло воно вам чи ні.

Якщо ви лікувалися раніше, доктор поцікавиться, як ви лікувалися, якими препаратами і як довго. Обов'язково запитують про менструальний цикл.

Як правило, лікар задає питання, що стосуються статевого життя: були чи ще ні статеві контакти, вік початку статевого життя, кількість статевих партнерів, наявність яких-небудь захворювань у статевих партнерів і т. п.

Всі ці питання цікавлять доктора не з простої цікавості, а для визначення обсягу вашого обстеження.

Після опитування лікар проводить огляд і, при необхідності, забір аналізів.

Огляд дівчат-дів проводять без гінекологічного дзеркала.

Огляд дівчат і жінок, які ведуть статеве життя, проводиться на гінекологічному кріслі з використанням гінекологічного дзеркала.

Які аналізи здавати і для чого?

Як уже не раз згадувалося, багато захворювань протікають без виражених клінічних проявів, при відсутності скарг, виявити їх можна після отримання результатів обстеження.

При відвідуванні гінеколога обов'язковим є тільки мазок, який володіє дуже малою інформативністю. Додаткові обстеження проводяться при бажанні пацієнта.

Матеріалом для дослідження на такі інфекції, як гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, вірус папіломи людини, генітальний герпес, а також для аналізу на уреаплазми, мікоплазми та мікрофлору є відокремлювані з статевих органів.

Кров з вени береться для аналізу на сифіліс, ВІЛ-інфекцію, гепатити В і С, дослідження гормонального профілю, біохімічного аналізу. Якщо є необхідність, можуть призначатися додаткові обстеження: УЗД органів малого тазу - дослідження внутрішніх органів репродуктивної системи.

Проводиться спеціальним датчиком, як правило, 2-а способами - через передню черевну стінку (коли датчик ставиться на живіт) і інтравагінально, коли датчик вводиться в піхву. Для дівчат і жінок, які не жили статевим життям, УЗД органів малого тазу проводять тільки через передню черевну стінку.

Кольпоскопічне дослідження - це огляд шийки матки за допомогою спеціального апарата - кольпоскопа, який збільшує зображення в кілька разів, що дозволяє більш детально оглянути шийку матки.

Цитологічне дослідження шийки матки - дослідження клітинного складу слизової оболонки шийки матки. З недавніх пір відноситься до скринінгового (профілактичного) обстеження жінок для діагностики ранніх стадій захворювань шийки матки, оскільки дозволяє виявляти патологічні зміни, що відбуваються на клітинному рівні на ранніх стадіях, в тому числі - за відсутності видимих ​​змін.

Гістероскопія - огляд порожнини матки за допомогою надтонкого оптичного інструмента - гістероскопа, який вводять в порожнину матки через піхву і шийку матки. В даний час даний метод є найбільш інформативним інструментальним дослідженням стану ендометрії матки. Гістероскопія може бути як діагностичною, так і лікувальною.

Роздільне діагностичне вишкрібання цервікального каналу і порожнини матки - це хірургічна маніпуляція, яка широко використовується в гінекологічній практиці. Операція дозволяє видалити патологічні утворення з порожнини матки і цервікального каналу і провести гістологічне дослідження отриманого матеріалу (проводиться при гіперпластичних процесах (гіперплазії) ендометрія, поліпах ендометрія, поліпах цервікального каналу; матковій кровотечі, підозрі на злоякісні захворювання ендометрія і шийки матки і т. д) .

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) - різновид томографічного методу дослідження внутрішніх органів і тканин, що дозволяє отримувати зображення досліджуваного органу.

Комп'ютерна томографія (КТ) - томографічний метод дослідження внутрішніх органів людини з використанням рентгенівського випромінювання. Метод заснований на вимірюванні і складній комп'ютерній обробці різниці ослаблення рентгенівського випромінювання різними за щільністю тканинами і дозволяє отримувати зображення досліджуваних органів.

Діагностична лапароскопія - це хірургічний метод, коли через 3 проколи в черевній стінці в порожнину малого тазу вводять відеокамеру і маніпулятори. Метод дозволяє оглянути внутрішні органи жіночої репродуктивної системи зсередини і при необхідності провести оперативне лікування (лікувальна лапароскопія). Перераховані методи дослідження проводяться лише при підозрі на які-небудь захворювання і не входять до переліку обов'язкових при відвідинах гінеколога.

Про що необхідно запитати доктора?

Не бійтеся задавати доктору питання і не соромтеся того, що ви чогось не знаєте або не зрозуміли з першого разу. Лікарі проходять досить тривале навчання та розбиратися в своїй спеціальності - їхній прямий обов'язок. На консультації ви вправі розраховувати на докладне і, що найголовніше, доступне пояснення з приводу стану вашого здоров'я, планованого обстеження, виставленого діагнозу та призначеного лікування. Сподіваємося, що інформація, описана в статті, буде корисна як дівчатам і жінкам, хто тільки планує візит до лікаря, так і тим, хто регулярно відвідують лікаря-гінеколога. Будьте здорові!
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 5094 | Додав: adminA | Теги: відвідуванням лікаря - гінеколога | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]