phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:16
Перевірити щитовидку - 7 вагомих причин
Причини перевірити щитоподібну залозу: 7 симптомів

Щитоподібна залоза — це невелика, але потужна залоза, яка розташована в передній частині шиї, трохи нижче Адамового яблука. Попри свій розмір, щитоподібна залоза відіграє вирішальну роль у підтримці загального здоров’я, регулюючи обмін речовин, рівень енергії та навіть настрій. Її також треба регулярно перевіряти в ендокринолога. Ось причини перевірити щитоподібну залозу якомога швидше.

1. Незрозумілі зміни ваги

Коли мова йде про причини перевірити щитоподібну залозу, перша причина, яка також є найпоширенішою — це несподіване збільшення або втрата ваги. Якщо ти помітила, що вага коливається без змін у дієті чи режимі фізичних вправ, це може бути ознакою недостатньої або надлишкової роботи щитоподібної залози.

Гіпотиреоз або недостатня робота щитоподібної залози може спричинити збільшення ваги через уповільнення метаболізму. Гіпертиреоз, або гіперфункція щитовидки, має протилежний ефект, викликаючи раптову втрату ваги через прискорений метаболізм.

Якщо ти перепробувала все, щоб контролювати свою вагу, але без результату, можливо, настав час перевірити свою щитоподібну залозу.

2. Постійна втома або низький рівень енергії

Часто відчуваєш втому навіть після повноцінного сну? Це може бути ознакою того, що щитовидна залоза не працює належним чином.

Коли щитоподібна залоза не виробляє достатньо гормонів, рівень енергії тіла значно падає, що призводить до відчуття втоми, яке нелегко позбутися під час відпочинку. Гіпотиреоз може змусити почуватися млявою, оскільки метаболізм не працює на оптимальному рівні. З іншого боку, гіпертиреоз може змусити відчувати нервозність і занепокоєння, і хоча іноді ти можеш відчувати себе надмірно енергійними, це може швидко призвести до виснаження та втоми.

3. Витончення або випадання волосся

Ще одна причина перевірити щитоподібну залозу — це надмірне випадання волосся, його стоншення. Помітила, що під час ранкового душу або миття голови випадає більше волосся, ніж зазвичай? Витончення або випадання волосся може бути показником дисфункції щитоподібної залози.

Гормони щитоподібної залози безпосередньо впливають на ріст волосся, і коли їх рівень занадто високий або низький, це може спричинити зміни в циклі росту волосся. При гіпотиреозі волосся може стати сухим і схильним до ламкості. При гіпертиреозі волосся може випадати частинами.

4. Зміни настрою або психічного здоров’я

Психічне здоров’я і функція щитоподібної залози тісно пов’язані. Гіпотиреоз часто асоціюється з депресією, туманом мозку та труднощами зосередження. Низький рівень гормонів щитоподібної залози може призвести до уповільненої роботи мозку та загального відчуття «помутніння». Гіпертиреоз може викликати тривогу, нервозність і неспокій. У деяких випадках це може навіть призвести до панічних атак.

5. Чутливість до холоду або спеки

Тобі незвично холодно чи жарко, коли оточенню комфортно? Чутливість до температури є ще однією ознакою того, що у щитоподібній залозі щось не так. Якщо у тебе гіпотиреоз, можеш весь час відчувати холод, навіть у теплому приміщенні. Це пояснюється тим, що повільніший метаболізм може призвести до того, що тіло вироблятиме менше тепла. Якщо ж у тебе гіпертиреоз, можеш відчувати надмірне потовиділення або відчувати перегрів, навіть коли на вулиці прохолодно.

6. Зміни шкіри та нігтів

Шкіра та нігті також можуть дати підказки про стан щитоподібної залози. Гіпотиреоз часто призводить до сухості, грубості шкіри та ламкості нігтів. Шкіра може бути шорсткою на дотик, а у важких випадках вона може мати жовтуватий відтінок. Також нігті ростуть повільно, мають нарости, борозенки. Гіпертиреоз, з іншого боку, може призвести до того, що шкіра стає тонкою, жирною або надзвичайно теплою та вологою. Це також може призвести до м’якості та витончення нігтів.

7. Нерегулярні менструальні цикли

У жінок дисбаланс щитоподібної залози може викликати помітні зміни в менструальному циклі.

Гіпотиреоз може призвести до більш рясних, тривалих або більш болісних менструацій. У деяких випадках це може спричинити нерегулярність місячних або навіть повне їх припинення (стан, що називається аменореєю).

Гіпертиреоз може спричинити менші менструації або коротші цикли, а в деяких випадках менструації можуть стати рідкісними.

Отож, якщо ти помітила зміни у своєму менструальному циклі, які не здаються нормальними, перевірка щитоподібної залози – мудрий крок.

Будь здорова та щаслива!
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 313 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]