phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:14
Підліток почуває себе нещасним

 Чому підліток почуває себе нещасним?

Існує ба­га­то при­чин, за яки­ми підліток відчуває се­бе не­щас­ним.

Успішність у школі, соціальний ста­тус се­ред однолітків, сімейне бла­го­по­луч­чя - це фак­то­ри, які ма­ють ве­ли­чез­ний вплив на психічний стан підлітка.

Як­що ні друзі, ні родичі – ні, навіть, улюблені за­нят­тя - не мо­жуть до­по­мог­ти підліткові поз­бу­ти­ся по­чут­тя пригніченості, не­за­леж­но від при­чи­ни йо­го ви­ник­нен­ня, то існує ве­ли­ка ймовірність то­го, що він хво­рий підлітковою депресією.

Симп­то­ми підліткової депресії.

Найчастіше симп­то­ми підліткової депресії про­яв­ля­ють се­бе змінами на­строю і поведінки. Хворі діти втра­ча­ють мотивацію в житті та ста­ють за­мкну­ти­ми, прий­шов­ши зі шко­ли, во­ни за­кри­ва­ють­ся в своїй кімнаті і мо­жуть сидіти в самоті го­ди­на­ми.

Ниж­че наведені основні симп­то­ми підліткової депресії:

Апатія
Постійні болі, на­прик­лад, головні болі, шлункові болі, в спині або відчуття вто­ми
Важ­ко зо­се­ре­ди­ти­ся
Важ­ко самостійно прий­ня­ти рішення
Безвідповідальна поведінка - на­прик­лад, за­бу­ва­ють про свої обов'яз­ки, спізнюються в шко­лу або про­гу­лю­ють її
Втра­та апе­ти­ту або надмірне переїдання, що тяг­не за со­бою знач­ну втра­ту ва­ги або пов­но­ту
Забудькуватість
Одержимість дум­ка­ми про смерть
Аг­ре­сив­на поведінка
Відчуття смут­ку, занепокоєння або безнадійності
Без­сон­ня вночі та підвищена сонливість про­тя­гом дня
Рап­то­ве зни­жен­ня успішності в школі
Вжи­ван­ня ал­ко­го­лю, наркотиків і випадкові сексуальні зв'яз­ки
Уник­нен­ня друзів

Як­що депресія починається у віці від 15 до 30 років, то в більшості випадків во­на спад­ко­ва. До то­го ж, підліткова депресія більш час­то зустрічається в тих дітей, в сім'ї яких бу­ли зафіксовані ви­пад­ки депресії.

Як лікувати депресію?

Існує безліч методів лікування депресії, вклю­ча­ю­чи за­сто­су­ван­ня ме­дич­них препаратів і психотерапію. Як­що депресія вик­ли­ка­на про­бле­ма­ми в сім’ї, дієвим спо­со­бом лікування мо­же ста­ти сімейна психотерапія. Та­кож ди­ти­на по­вин­на відчувати підтримку родичів і вчителів, щоб по­до­ла­ти труднощі у навчанні та спілкуванні з однолітками.

Кра­щий спосіб лікування по­ви­нен виб­ра­ти ваш лікар. У жод­но­му разі не мож­на зай­ма­ти­ся самолікуванням!!!

Існує та­кож не ме­ди­ка­мен­тоз­ний спосіб лікування депресії за до­по­мо­гою пси­хо­ло­га-пси­хо­те­ра­пев­та. Да­на пси­хо­ко­рек­ту­валь­на ро­бо­та, за­сно­ва­на на то­му, щоб до­по­мог­ти дитині вста­но­ви­ти при­чи­ни її де­пре­сив­но­го ста­ну, на­вчи­ти розпізнавати негативні дум­ки і вміти справ­ля­ти­ся з ни­ми.

Які озна­ки суїцидальної поведінки підлітків?

У підлітковому віці суїцидальна поведінка є се­рй­оз­ною про­бле­мою. Останнім ча­сом добровільний відхід з жит­тя підлітків приймає ха­рак­тер епідемії.

Про­бле­ми в сім'ї, втра­та коханої лю­ди­ни, неуспішність в школі або постійні невдачі в осо­бис­тих сто­сун­ках, все це мо­же вик­ли­ка­ти негативні дум­ки і при­звес­ти до депресії. Але в підлітковому віці ці про­бле­ми зда­ють­ся не­пе­ре­бор­ни­ми, а біль, яку во­ни заподіюють, не­стер­пним. Са­мо­губст­во - це акт відчаю, і в ос­нов­но­му при­чи­на йо­го ле­жить в підлітковій депресії.

Основні озна­ки суїцидальної поведінки у підлітків вклю­ча­ють:

Відсутність надії та віри у майбутнє.
Бай­ду­же став­лен­ня до се­бе (роз­мо­ви про те, що нікому немає до ньо­го спра­ви).
Озна­ки при­го­ту­ван­ня до смерті: пе­ре­ста­ють зай­ма­ти­ся улюб­ле­ни­ми за­нят­тя­ми, пи­шуть прощальні лис­ти, скла­да­ють заповіт.
По­гро­жу­ють вби­ти се­бе.

Депресія не­се в собі ду­же ви­со­кий ри­зик са­мо­губст­ва. Як­що ви помічаєте у ко­гось суїцидальні дум­ки, не за­ли­шай­те їх без ува­ги.

Як бать­ки мо­жуть до­по­мог­ти підліткам вий­ти з депресії?

Ви­хо­ву­ю­чи підлітка, уни­кай­те по­ка­рань і при­ни­жень. На­ма­гай­те­ся закріпити в йо­го пам'яті позитивні сто­ро­ни гарної поведінки. Постійні по­ка­ран­ня і при­ни­жен­ня мо­жуть вик­ли­ка­ти у ди­ти­ни по­чут­тя неповноцінності та непотрібності.

До­зволь­те дитині ро­би­ти по­мил­ки. Надмірне опікунство і прий­нят­тя рішень за ньо­го, пе­ретво­рить підлітка в не­впев­не­ну лю­ди­ну.

Дай­те дитині відчуття сво­бо­ди. Во­на не мо­же зав­ж­ди діяти так, як ви цьо­го хо­че­те.

Не зму­шуй­те ди­ти­ну слідувати ва­шим при­кла­дам і йти по жит­тю так, як ви то­го хо­че­те. Не на­ма­гай­те­ся пе­ретво­ри­ти ва­шу ди­ти­ну в се­бе мо­ло­до­го.

Як­що ви ба­чи­те, що ди­ти­на пригнічена, знайдіть час, щоб по­го­во­ри­ти з нею і вис­лу­ха­ти. Навіть, як­що ця про­бле­ма з вашої точ­ки зо­ру здається не­знач­ною, пам'ятай­те, що у віці ди­ти­ни, во­на мо­же зда­ва­ти­ся кінцем світу. Не знецінюйте її пе­ре­жи­ван­ня!

На­ма­гай­те­ся уни­ка­ти пов­чань. Замість цьо­го при­слу­хай­те­ся до ди­ти­ни, мож­ли­во, ви змо­же­те кра­ще зрозуміти при­чи­ни її емоційних про­блем.

Дорогі бать­ки!

як­що ви не мо­же­те до­сту­ка­ти­ся до ди­ти­ни,
і вас не покидає відчуття не­спо­кою,
як­що пригніченість підлітка не про­хо­дить про­тя­гом двох тижнів,
і, до­дат­ко­во, відзначаються інші симп­то­ми депресії,
то не­гай­но зверніться за до­по­мо­гою до спеціаліста

Категорія: Поради для підлітків | Переглядів: 1897 | Додав: adminA | Теги: підліток почуває себе нещасним | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]