phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:47
Порада - Очищення повітря


Фотокаталітичний фільтр - новинка в області очищення повітря.

Принцип дії заснований на тому, що на поверхні каталізатора під дією ультрафіолетового випромінювання відбувається окислення всіх органічних речовин до нешкідливих компонентів чистого повітря. На сьогоднішній день, цей метод є, найбільш ефективним і економічним. Як вважають вчені, він стане в XXI столітті основним методом молекулярного очищення повітря. Багато хто, особливо автомобілісти, чули про так званих "каталізаторах" - термокаталітіческіх дожигателях вихлопних газів автомобіля. У цих пристроях токсичні домішки окислюються на поверхні каталізатора, як правило на платині, під дією високої температури.

Фотокаталітична очищення повітря дещо нагадує ці процеси. ФКО - по суті, повторює природні фотохімічні процеси очищення повітря в природі. Сутність ФКО методу полягає в розкладанні і окисленні токсичних домішок на поверхні фотокаталізатора під дією ультрафіолетового випромінювання. Реакції протікають при кімнатній температурі, при цьому домішки не накопичуються, а руйнуються до нешкідливих компонентів, причому фотокаталітичне окислення не робить різниці між токсинами, вірусами або бактеріями - результат один і той же. Більшість запахів викликаються органічними сполуками, які також повністю розкладаються очищувачем і тому зникають.

Явище було відкрито понад 20 років тому, проте побутові прилади серійно стали випускатися лише недавно. У період з 1993 по 1999 р.р. методом присвячено п'ять міжнародних конференцій, на яких в якості прикладів його дослідно-промислового застосування повідомлялося про очищення повітря:

на заводі з виробництва вибухових речовин (США)
в цехах підприємства мікроелектроніки (США)
в салонах літаків фірми "Боїнг"
в салонах нових японських автомобілів (Японія)
в житлових міських приміщеннях і тунелях (Японія)
в лікарнях для придушення патогенної мікрофлори в повітрі (США)
при лікуванні алергічних захворювань і астми (США).

На цьому принципі базуються очищувачі повітря Аеролайф.

Адсорбційні вугільні фільтри

Адсорбційні вугільні фільтри уловлюють практично всі токсичні домішки повітря з молекулярною масою більше 40 атомних одиниць. Однак, дослідження і практика використання адсорбційних вугільних фільтрів, показали, що вугілля практично не адсорбує легкі з'єднання, до числа яких належать такі типові забруднювачі міського повітря як окис вуглецю, оксиди азоту, формальдегід. Таким чином, очищувачі повітря, використовують вугільні фільтри, опинилися не ефективні для очищення повітря міських приміщень від його основних екозагрязнітелей.

Істотним недоліком будь-яких адсорбційних фільтрів є їх обмежена ємність і при несвоєчасній заміні адсорбенту, вони самі стають джерелом токсичних органічних речовин і хвороботворних бактерій, що забруднюють навколишнє атмосферу. Адсорбційні фільтри використовуються в приладах фірм Philips (Голландія) і Honeywell (США), а також у ряді вітчизняних системах воздухоочистки.

+ Вловлює практично всі токсичні домішки з молекулярною масою більше 40 атомних одиниць, добре вловлює пил.
- Не ефективний для основних екозагрязнітелей міського повітря.
- Високі експлуатаційні витрати.
- При несвоєчасної зміні фільтрів - воздухоочістель стає джерелом шкідливих речовин.

Фірми: Philips, Honeywell, VENTA

Пилові фільтри

Пилові фільтри - представляють собою спеціальну тканину з різних волокон, здатних затримувати частинки пилу розміром від 0.3 мікрон і вище. Принцип їх роботи досить простий: повітря вентилятором проходить через тканину і тим самим звільняється від частинок пилу. Технологія використання пилових фільтрів в промислових і побутових повітреочисниках широко поширена на Заході і носить назву HEPA (High Efficiency Particulate Air). Даний принцип пиловловлення використовується у воздухоочистителях фірм Bionaire (Канада) і Honeywell (США). У Росії - це тканина Петрянова.



+ Простота використання, середня вартість.
- Очищення тільки від частинок пилу середньої дисперсності, летючі екозагрязнітелі залишаються в повітрі.
- Високі експлуатаційні витрати.

Фірми: Bionaire; Honeywell; HEPA; VENTA

Іонізуючі очищувачі

Іонізуючі очищувачі, або електрофільтри, добре очищують повітря від пилу і кіптяви, абсолютно не звільняючи від таких токсичних забруднювачів як окис вуглецю, оксиди азоту, формальдегід та інших шкідливих органічних сполук, присутніх в повітрі побутових і виробничих приміщень. Крім того, в процесі роботи іонізаційні очищувачі самі генерують оксиди азоту і вкрай небезпечний газ озон, який в 5 разів більш токсична, ніж чадний газ.

Озон - той самий газ який утворюється в повітрі після грози, запах якого ми відчуваємо при сильних електричних розрядах. І, хоча присутність цього запаху викликає суб'єктивне відчуття свіжості, треба пам'ятати, що озон є найсильнішим окислювачем і, взаємодіючи з різними речовинами, може призводити до утворення далеко не безпечних з'єднань. А у деяких людей, які страждають на астму, наявність озону може викликати напади хвороби. Причиною утворення озону є використання в іонізаційній камері повітроочисного приладу електричної напруги в декілька тисяч вольт.

Іонізаційні фільтри використовуються у ряді моделей очисників повітря фірм Bionaire (Канада) і Honeywell (США). Сьогодні на вітчизняному ринку є побутові моделі очищувачів повітря, укомплектованих іонізаційними фільтрами, фірми Daikin (Японія) і російська модель "Супер-Плюс". Слід зазначити, що при використанні воздухоочистителя "Супер-Плюс", озон в атмосфері приміщення з'являється практично відразу після початку його роботи, тобто навіть при незабрудненій "заземлителе".

До повітроочисних приладів, що використовують принцип іонізації повітря, відноситься і популярна в нашій країні "Люстра Чижевського". Її відмінність від вищезазначеного іонізаційного фільтру в тому, що осаджуючої поверхнею у схемі воздухоочистки, служать стеля і стіни вашої квартири. Даний принцип очищення повітря від пилу був би незамінний у вугільній шахті, але у випадку "кімнати з білою стелею" результати діяльності цього повітря не забаряться проявитися у вигляді чорної плями над "Люстрою".

+ Простота використання, середня вартість. - Очищення тільки від частинок пилу, органічні та токсичні забруднювачі залишаються в атмосфері повітря.
- У процесі роботи повітроочисних приладів генеруються окисли азоту і вкрай небезпечний для здоров'я газ - озон.
Категорія: Сімейні поради | Переглядів: 2599 | Додав: radymo | Теги: Фотокаталітичний фільтр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]