phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:10
Поради психологів - як припинити стресувати
Людське життя неможливе без стресів, але що робити, коли, що називається, перебір? Експерти розповідають про прості і дуже дієві техніки, розроблені ізраїльськими психологами.

1) Відновіть дихання з допомогою вправи "Свічка-Квітка"

- задуваєте уявну свічку (довгий видих), вдихаєте аромат уявної квітки (мінімум 8 разів).

2) Випийте склянку води

- маленькими ковтками чи хоча би змочіть ротову порожнину.

3) Торкніться будь-якої поверхні

- дотик до чогось реального допомагає заземлитися. Бажано не просто торкнутися, а описати подумки, яка саме поверхня: гладка, холодна, шорстка тощо.

4) Назвіть 6 кольорів, які ви бачите просто зараз

- знайдіть 5 найменших предметів та 5 найбільших. Знайдіть очима 5 предметів різної текстури. Ця техніка допомагає подолати синдром тунельного зору, який виникає при сильному стресі.

5) Порахуйте від 20 до 0 вголос

- при зворотній лічбі активізуються лобні долі мозку, але будь-яке кризове дихання починається не з вдиху, а з довгого видиху, тому перед початком лічби треба видихнути.

6) Оцініть температуру приміщення та власного тіла

- термомоніторинг допомагає повернутися в тіло. Запитайте себе, холодно вам чи жарко. В кризових ситуаціях у людини зникає чутливість тіла, тому треба свідомо повертати собі відчуття температури

7) Притисніть руки чи спину до стіни

- це допомагає заземлитися й відчути зовнішню точку опори. Можна також повідтискатися від підлоги або «позабивати цвяшки п’ятами».

8) Зробіть вправу "Метелик"

Щоб повернути собі відчуття власного тіла, схрестіть руки перед собою та покладіть долоні собі на плечі й почергово постукуйте ними.

Також відновити спокій допомагають:
  • — спів або мугикання;
  • — масаж очних яблук подушечками долонь;
  • — почергове напруження і розслаблення різних частин тіла (особливо якщо ви довго сидите в одній позі й не маєте можливості порухатися).
Найважливіше зараз — робити свій стрес експертним. Стрес стає експертним, коли ви розумієте, як можна з ним боротися і функціонувати далі.

Ми маємо навчитися опановувати себе в стресових ситуаціях, щоб залишатися підтримкою для своїх близьких і продовжувати працювати на благо України.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 137 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]