phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:07
Поради МОЗ: захист від медіанасильства
медіанасильство З нагоди Всесвітнього дня психологічного здоров’я, який відзначається 10 жовтня, у Міністерстві охорони здоров'я розповіли про вплив інформаційного середовища на психічне здоров’я людини та дали рекомендації щодо захисту від медіанасильства. Про це повідомляє МОЗ.

У відомстві пояснили, що медіанасильство — це візуальне зображення агресивних дій із боку однієї людини (або схожого на неї персонажа) щодо іншої. Основними можливими наслідками впливу медіа, кіно та відеоігор є підвищення рівня агресії, тривожності, страху за власне життя, нормалізація насильства.

"Постійна інформаційна напруга спричиняє порушення психологічного благополуччя, безсоння, підвищений артеріальний тиск, пригнічений стан, депресивні та тривожні розлади", — зазначили в МОЗ.

Тому фахівці з психічного здоров'я рекомендують мінімізувати споживання новин про теракти, погіршення економічного становища, безробіття, фінансову нестабільність тощо. Натомість вони радять черпати об’єктивні дані з різних джерел та інформаційних ресурсів.

Зокрема, експерти рекомендують дотримуватися наступних правил інформаційної гігієни:
  • - Довіряйте лише довіреним джерелам, щоб не стати жертвою дезінформації.
  • - Будьте критичними до новин, які швидко розлітаються, оскільки дезінформація поширюється значно швидше, ніж правда й охоплює більшу аудиторію.
  • -Зважайте на стилістику, написання новини. Річ у тому, що гучні заголовки і слова, які викликають сильні емоції (такі як гнів та тривога), допомагають новинам поширюватися швидше і краще, ніж нейтральний текст.

"У повідомленнях, що містять дезінформацію, часто використовуються саме такі слова, які можуть змінювати ваші емоції. Не варто емоційно сприймати та реагувати на інформаційні події", — наголошують фахівці.

Утримайтеся від поширення інформації, якщо прочитали тільки заголовок, адже одного прочитання хибного твердження достатньо, щоб сприйняти його як правдиве (ефект ілюзії правди). Тому варто намагатися вивчити новину чи подію з різних джерел.

"Варто пам’ятати: ми не можемо повністю відгородитися від негативних новин чи спотвореної інформації, однак попередити медіанасильство, можна, споживаючи достовірну, доказову та реальну інформацію", — підсумували у міністертсві.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 351 | Додав: radymo | Теги: захист, медіанасильство | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]