phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:10
Поради: успішна адаптація дитини в дитячому садку


Батьки, прагнучи якомога швидше влаштувати в дитячий сад дитину, не завжди готові до періоду адаптації дитини. У цей період починається паніка не тільки у дітей, а й у батьків.

Як проходить адаптація в дитячому садку? Що відбувається з дитиною? Вдома такого не було! А це все реакція дитини на стрес. Подумайте, як важко вам буває, коли ви приходите в новий колектив або прибуваєте в нове місце і поряд з вами часом немає рідних людей, які вас підтримають. Дитині буває в сто разів важче вашого, оскільки він не розуміє, чому його залишили з чужими дорослими у великому колективі. Часто можна спостерігати як діти, які відвідують перші місяці дитячий садок, втрачають апетит, кудись йдуть сформовані культурно-гігієнічні навички, часто хворіють, плачуть, влаштовують істерики, протестуючи проти походу в дитячий садок. Якщо процес адаптації затримується, то може навіть настати затримка в розвитку. Всі ці прояви строго індивідуальні і залежать від рівня здоров'я, віку, від середовища, де виховується дитина, від стилю виховання.

Як же полегшити дитині перші дні і місяці перебування в дитячому садку. По-перше, успіх залежить в першу чергу від співпраці між вихователями та батьками. Необхідно кожен раз питати, як дитина вела себе, з ким грала, що можна зробити, щоб допомогти їй. Буває так, що дитина краще йде до одного вихователя, а до іншого ні, ніколи не акцентуйте на цьому увагу, адже думка дитини в цьому віці чисто суб'єктивна. Можливо, що вихователь просто чимось схожий на вас чи ваших родичів: кольором волосся, голосом і т.д. У свою чергу батьки можуть дати інформацію вихователю про звички, особливості в поведінці, перевагу в їжі і т.д.

Дані рекомендації допоможуть батькам пройти адаптацію до дитячого саду більш м'яко:

- Забезпечте режим вдома такий же, як і в дитячому саду, щоб дитині не складно було звикнути до правил.

- Хваліть дитину і радійте разом з нею, що вона тепер ходить в дитячий сад. Говоріть про позитивні сторони цього заходу, діліться цим зі знайомими, родичами при дитині.

- Запитуйте дитину про дітей, з якими вона грає в дитячому саду.

- Не перевантажуйте нервову систему дитини, приймайте водні процедури, дотримуйтесь спокійної атмосфери в будинку, лягайте раніше спати.

- Підготуйте дитині зручний одяг, оскільки в цьому віці навіть фізичний дискомфорт може викликати реакцію плачу.

- Якщо вас щось турбує, то зверніться в дитячому садку до вихователя або психолога.

- Не залишайте дитині "запасного аеродрому”, якщо вона буде знати що можна в садок не піти а піти до бабусі або ще кудись то вам доведеться тяжко.

Найголовніше, щоб ви самі були готові відпустити в дитячий садок дитину. Бо часом від спокою і впевненості батьків залежить успішна адаптація дитини.

Адаптація закінчиться, коли відновляться всі навички дитини і контакт з дорослими і дітьми.
Категорія: Поради батькам | Переглядів: 4788 | Додав: radymo | Теги: дитячий сад, адаптація дитини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]