phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:21
Повинна знати кожна мама - ці ознаки гарячки в дитини

 

У своєму бажанні всіляко захистити власне дитя дбайливі батьки часом пропускають головне. Мова сьогодні про один із серйозних ризиків дитячої гарячки – наявність ацетону в дітей.

Молоді батьки вже знають про гарячку багато: ознаками, які повинні насторожити, є в'ялість дитини і раптове похолодання долонь і стоп.

Після цього наступає стадія гіперемії (надмірного кровонаповнення шкірних покривів), від чого температура шкіри різко підвищується і ви можете фіксувати її зростання шляхом вимірювання за допомогою термометра під пахвою.

Покладатися тільки на оцінку температури чола не варто. Так ось, саме в момент підвищення температури в маленькому організмі запускаються дуже важливі процеси. З одного боку - необхідні, а з іншого - такі, що можуть мати ускладнення.

Підвищення температури крові (а саме завдяки цьому шкірні покриви і стають такими гарячими на дотик) відбувається через вплив «наказових» команд гіпоталамуса.

При цьому в тканинах зростає метаболізм (обмін речовин) і, як наслідок, посилюється споживання глюкози як головного джерела енергії. Це все разом дає чимале навантаження на серце.

Для посилення живлення тканин в умовах гіпоксії серце повинно швидше скорочуватися, а частота дихання, для забезпечення тим же киснем, теж зростає. Саме тому, при наростанні температури і її певній стабілізації на позначці 38,0 ваші головні завдання:

забезпечити дитині вживання достатньої кількості рідини (тепле і часте пиття з розрахунку 100 мілілітрів на кілограм тіла дитини);

рідина може бути достатньо солодкою, а при необхідності просто дати просто цукерку;

спокій і свіже повітря при оптимальній температурі в кімнаті не вище 22 градуси за Цельсієм.

Це ВСЕ.

Не впихайте в дитину їжу, особливо смажену чи м'ясо. Якщо є хоч трішки апетиту – варто обмежитися легшими стравами, на зразок печених яблук, молочної чи гарбузової каші, картопляного пюре з овочами тощо.

Якщо ж температура продовжує зростати і далі – тоді в вашому арсеналі повинен з'явитися жарознижуючий препарат. Звичайно, самостійно обирати їх небажано, завжди краще порадитися з дільничним лікарем, який огляне малюка і випише все необхідне.

Однак є діти, в яких практично кожне підвищення температури супроводжується особливими симптомами. Запам'ятайте їх всі назавжди і будьте дуже уважні до своїх малят, особливо, немовлят, в яких температура підвищується вперше в житті на тлі застуди.

немотивована сонливість (в нетиповий для відпочинку час дитина засинає буквально на очах, ніби в'яне, як рослина);

різка блідість, часом з незначною жовтизною;

відсутність сечовиділення протягом 6-8 годин, або значне порідшання порівняно з віковою нормою ( а коли є, то надзвичайно мало – 40-80 мл за раз, сеча концентрована);

старша дитина може скаржитися на головний біль чи біль в животі;

запах ацетону з рота і такий же запах можливий в сечі. Цей запах ви не сплутаєте ні з чим – солодкавий, наче дитина з'їла перед цим кілька цукерків з фруктовим ароматом.

Поява одного з цих симптомів, а особливо в поєднанні із запахом ацетону – це грізний сигнал, що організм дитини не справляється з інтоксикацією та високою температурою і потребує кваліфікованої допомоги.

Наступним досить швидким ускладненням цієї ситуації може бути блювота, навіть коли дитина мало вживала їжі.

Поки ви чекатимете лікаря, або вирішите їхати в поліклініку, забезпечте дитину питтям теплого солодкого відвару із сушені (саме сушених яблук, без домішок).

В такому стані дитина може відмовлятися навіть пити, проте слід прикласти зусиль, поїти навіть через пластиковий шприц без голки – по 5-10 мл за раз, кожні 5-10 хвилин.

На тлі високої температури, ще поки не з'явився ацетон в сечі та характерний запах, варто давати по чайній ложці 40 % глюкозу.

Однак ці особливості, так само як і проведення активної та адекватної регідратації (відновлення водно-сольового балансу) ви вже дізнаєтеся від лікуючого лікаря.

ВАШЕ ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ – КОЖЕН ЕПІЗОД ПІДВИЩЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ У ДИТИНИ БУТИ ДО НЕЇ ДУЖЕ УВАЖНИМИ І В ЖОДНОМУ РАЗІ НЕ ПРОПУСТИТИ ЦІ СИМПТОМИ.

Ваша уважність, а також спеціальні тест-смужки для визначення цієї речовини в сечі – ваш головний помічний в нелегкій роботі на варті охорони здоров'я найріднішої людини.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: кожна мама, ознаки гарячки в дитини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]