phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:57
Правила щасливого життя - три головні
  Три головні правила щасливого життя

Щасливе життя не зводиться до того, щоб упорядкувати її найдрібніші деталі. Є істини, які виходять за межі обставин та часу

З того часу, як я став кореспондентом журналу Atlantic, який пише про секрети щастя і благополуччя, минуло вже більше двох років. Моя щотижнева колонка під назвою "Як будувати своє життя вперше вийшла 9 квітня 2020 року, і це був чистий експеримент. Чи можемо ми переосмислити муки та самотність перших тижнів пандемії коронавірусу та побачити в них можливість частіше думати про наше благополуччя та комфорт? І цей експеримент триває: ви читаєте мою 100 статтю.

У колонці "Як будувати своє життя" я торкався різних тем, у тому числі прокрастинацію і володіння домашніми тваринами, Бена Франкліна і Арістотеля, літні відпустки і зимову нудьгу, вибори і фізичні тренування, - і все це я розглядав крізь призму щастя. Висновки, які я робив наприкінці кожної колонки, були різними – так і мають бути: щодня, тиждень, місяць ми фокусуємо нашу увагу на різних речах. Неврологи, соціальні психологи, поведінкові економісти та філософи можуть брати будь-які предмети і на підставі них вивчати, як наші повсякденні заняття та думки допомагають нам знаходити щастя.

Однак я зовсім не хочу сказати, що щасливе життя зводиться лише до того, щоб упорядкувати всі найменші аспекти. Кожен з нас також повинен пам'ятати ті найважливіші істини, яким навчає нас наука про щастя і які виходять за межі обставин і часу, супроводжуючи нас у різні моменти, від повсякденних до доленосних.

Нижче я перерахую три максими щастя.

Максима 1: Матінці Природі все одно, наскільки ми щасливі

Ймовірно, найбільшою помилкою людей щодо щастя є переконання в тому, що воно настане природним чином, якщо ми слідуватимемо нашим інстинктам, тобто, якщо вам добре, робіть це. Тут закладена досить нехитра логіка: люди прагнуть безлічі світських благ таких як гроші, влада, задоволення і захоплення. І ми хочемо бути щасливими. Тобто якщо ми отримаємо всі ці мирські блага, ми будемо щасливими. Однак це найжорстокіший обман природи, покликаний зробити так, щоб ми передавали наші гени далі, і неважливо, чи отримуємо ми від цього задоволення чи ні.

Підкріплююча система вашого мозку змушує вас прагнути мирських благ, які підвищать ваші шанси на розмноження в порівнянні з іншими. І ці переваги зводяться до таких категорій, як гроші, влада, задоволення та честь, які середньовічний богослов Фома Аквінський назвав заміною Бога. Чи погоджуєтесь ви з Фомою Аквінським чи ні, ви навряд чи станете сперечатися з ним у тому, що ці "нагороди" обіцяють дуже багато і насправді дають дуже мало щастя. Вони просто не приносять задоволення.

Щастя – це наша особиста відповідальність, а не відповідальність Матінки Природи. Це означає, що вам слід вгамувати свої земні апетити і звернутися у бік того, що приносить справжнє щастя: віра чи життєва філософія, сімейні стосунки, справжня дружба та значуща робота.

Максима 2: тривале щастя приходить через звички, а не через лайфхаки

Ми живемо в культурі лайфхаків, які являють собою спроби знайти короткі шляхи досягнення серйозних цілей, які потребують наполегливої ​​роботи, тобто спроби "зламати" життя. Інтернет переповнений "секретами щастя", які обіцяють вам суттєво покращити ваше самовідчуття якимись дивовижними способами, що не потребують особливих зусиль. Ви дійсно можете використовувати якісь незначні, прості дії, щоб швидко змінити свій емоційний стан, – наприклад, ви можете вимкнути звук повідомлень на вашому смартфоні, і я наполегливо рекомендую це зробити. Але щоби відчуття щастя збереглося надовго, вам потрібні звички, а не лайфхаки. І під звичками я маю на увазі зовсім не безглузді рутинні дії. Я маю на увазі усвідомлені щоденні практики, які допомагають вам зміцнювати відносини,

Спроби "зламати" щастя зменшують поняття щастя, перетворюючи його на одне з почуттів, але це помилка. Позитивні емоції - це прояви щастя, яке є поєднанням насолоди, задоволення і мети. Досягнення щастя потребує цілеспрямованості та зусиль, як і взагалі все, що цінне. Але, якщо ви зробите цю роботу, ви обов'язково побачите значні результати.

Максима 3: щастя у коханні

На початку п'ятого століття Святий Августин сформулював суть людської етики лише в одному вислові: "Люби і роби, що хочеш". Найщасливіші люди – це люди, життя яких сфокусовано на любові: до сім'ї, до друзів, до інших людей, а в деяких випадках до Бога. Результати досліджень людей, які щасливі та здорові, показують, що найважливіша складова щасливого життя – це прагнення підтримувати стабільні, довгострокові відносини, що ґрунтуються на любові.

Далеко не всім пощастило вести життя, в якому є кохання. Але навіть тут є хороші новини: ви можете контролювати це, тому що любов – це свідоме рішення і самовідданість. Ви не можете вибирати, скільки кохання ви отримуватимете від інших людей, але ваше щастя значно більшою мірою залежить від того, скільки кохання ви самі даєте. Має значення і те, кому чи чому ви даруєте своє кохання. Блаженний Августин вчив, що, щоб бути щасливим, людина "не повинна любити те, що любити не можна, і повинна любити те, що потрібно любити". Ось вам і зручна формула: щасливі люди люблять людей та використовують речі; нещасні люди люблять речі та використовують людей.

Запам'ятати ці три максими не так вже й важко – набагато важче почати жити, керуючись ними. І найкращий спосіб зробити це – поділитись ними з іншими людьми. Подібно до того, як викладання математики допомагає глибше її розуміти, найкращий спосіб стати щасливим – вчити щастю інших. Я можу сказати, що мій особистий рівень щастя виріс на цілих 60% з того часу, як я почав писати цю колонку. Тепер я щодня думаю про те, як я можу поділитися зі світом тим, що я виніс із наукової літератури, і як мені самому навчитися застосовувати ці ідеї у моєму житті.

Зрозуміло, щоб чогось навчати, потрібні учні. Я написав 100 статей для моєї рубрики, тому що ви їх читаєте і намагаєтеся використати пропоновані мною ідеї в житті – ви навіть іноді розповідаєте мені про результати. І це виводить на перший план ще один важливий принцип щастя – подяка, яка значною мірою підвищує рівень добробуту та внутрішнього комфорту. Тому я дякую вам за те, що ви читаєте мою рубрику "Як будувати своє життя". Я присвячую всі ці 100 уроків – і всі мої майбутні статті – вам, і я бажаю вам непідробного щастя у вашій подорожі річкою життя.

Артур Брукс The Atlantic, США
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 256 | Додав: adminA | Теги: правила щасливого життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]