phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:16
Препарат, який знімає денну сонливість, знайшли вчені
Багатьом із нас буде знайоме відчуття млявості та сонливості в другій половині дня, але для тих, хто страждає на обструктивне апное сну (ОАС), проблема є серйознішою.

На щастя, тепер дослідники визначили препарат, який має хороші шанси допомогти.

Надмірна денна сонливість (EDS) для людей, які мають OSA, може серйозно вплинути на повсякденне життя. Це означає непереборне бажання спати в невідповідний час – наприклад, під час водіння або їжі – і часто важко виконувати прості завдання.

Хоча маска з позитивним тиском у дихальних шляхах (PAP) є стандартною проблемою для тих, хто страждає на OSA, і може допомогти підтримати легені стисненим повітрям вночі, вона не завжди усуває EDS. У результаті експерти працюють над виявленням препаратів, які можуть допомогти.

"Найважливіше, що люди з OSA повинні робити, це використовувати апарат ПАП, але якщо вони все ще сонні, є варіанти у вигляді ліків, які можуть зменшити їхню втому", — каже лікар-резидент із внутрішньої медицини Тайлер Пітре з Університету Макмастера . в Канаді.

Пітре та його колеги проаналізували 14 попередніх клінічних випробувань за участю 3085 людей з OSA та EDS, розглядаючи порівняльну ефективність трьох препаратів проти втоми: солріамфетолу , армодафініл-модафінілу та пітолізанта . Всі три були більш ефективними, ніж плацебо, у боротьбі з EDS, різною мірою.

Об’єднавши дані 14 випробувань, команда виявила, що солріамфетол показав найбільшу статистичну різницю порівняно з плацебо з точки зору неспання. Докази були не такими конкретними щодо армодафінілу-модафінілу та пітолізанта, які, ймовірно, покращують деякі, але не всі показники неспання після місяця використання. Статистика також показала, що побічні ефекти можуть бути проблемою армодафінілу-модафінілу та солріамфетолу, хоча пацієнти частіше припиняють використовувати перший.

Хоча важко узагальнити результати кількох досліджень, порівняння показує ефекти солріамфетолу, можливо, в результаті підвищення рівня норадреналіну (готує організм до дії) і дофаміну (пов’язаного із задоволенням і мотивацією) у мозку.

Дослідники кажуть, що плюси та мінуси солріамфетолу заслуговують на подальше дослідження, особливо з точки зору довгострокових наслідків для людей, які приймають його, оскільки існує мало доказів тривалого використання. І не тільки для тих, хто має OSA та EDS, сольріамфетол та інші препарати можуть бути корисними.

"Було б цікаво побачити, наскільки ефективними будуть ці ліки від втоми для лікування пов’язаних із цим захворювань, таких як синдром хронічної втоми та тривалий COVID-19, тепер, коли ми знаємо, що вони ефективні при подібному стані", — каже асистент професора анестезіології Дена Зерааткар із McMaster. університет.

Але ми все ще багато чого не знаємо про тривалий COVID або хронічну втому, і будь-яке лікування в ідеалі має спрямоване на усунення основних причин, яких є багато.

Два досліджуваних препарати вже призначають для лікування OSA та EDS, а пітолізант все ще розглядається FDA США. Який препарат призначить лікар, залежить від низки факторів, включаючи особистий профіль здоров’я пацієнта. Однак це перший раз, коли ці методи лікування порівнювали одне з одним таким чином.

Оскільки побічні ефекти потенційно можуть бути проблемою (наприклад, сольріамфетол пов’язаний із підвищенням артеріального тиску), слід бути обережним. Тим не менш, оскільки близько мільярда людей у ​​всьому світі страждають від OSA, очевидно, що існує нагальна потреба в пошуку кращих методів лікування.

"Від 15 до 30 відсотків людей у ​​Північній Америці мають діагноз OSA, і поширеність може бути набагато вищою, оскільки багато інших недіагностовані", — каже Пітре.

"Багато людей мають симптоми, оскільки стан тісно пов’язаний з ожирінням, яке вражає велику кількість людей у ​​Канаді, Сполучених Штатах та інших країнах з високим рівнем доходу".
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 128 | Додав: radymo | Теги: препарат, денна, сонливість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]