phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:57
Причину появи серйозних захворювань назвали вчені

Вчені назвали причину появи серйозних захворювань

Кліматичне явище Ель-Ніньйо в 2015-2016 роках сприяло поширенню небезпечних хвороб, з’ясували експерти NASA.

Ель-Ніньйо, або Південна осциляція – коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану. Це явище приносить з собою екстремальні погодні умови на великих територіях.

Нове дослідження показало, що в аналогічний період зросла кількість заражень чумою і хантавірусом в Колорадо і Нью-Мексико, холерою в Танзанії і лихоманкою Денге в Бразилії і Південно-Східній Азії, повідомляє Scientific Reports.

Вчені змогли відновити картину подій. Так, через Ель-Ніньйо над південно-західною частиною США встановилася помірна температура, але збільшилася кількість опадів. Це призвело до бурхливого росту рослин, які є їжею для гризунів – переносників хантавірусу. Популяції різко збільшилися і, відповідно, зросли контакти з людьми. Разом з гризунами розмножувалися і блохи, які переносять чуму.

У Танзанії також спостерігалися рясні опади, що призвело до забруднення місцевих джерел каналізаційними стоками. Так в питні резервуари потрапили холерні вібріони, викликавши одну з найбільших за останні 18 років спалахів захворювання. Подолати цю загрозу вдалося не швидко, і зараження відбувалися також в 2017 і 2018 роках.

У Бразилії та Південно-Східній Азії «підняла голову» лихоманка Денге. Експерти пояснили, що через нагрівання грунту комарі-переносники мігрували на міські території, де є відкриті водойми, і почастішали випадки їх контактів з людьми. Крім того, через спеку комахи швидше досягали зрілості.

Автори дослідження відзначили, що, з урахуванням цих даних, слід заздалегідь подбати про вакцинацію людей і домашньої худоби.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 701 | Додав: adminA | Теги: вчені, причина появи серйозних захворювань | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]