phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:34
Про харчування - 5 міфів, в які потрібно припинити вірити

 

Ми вирішили розібрати найчастіші помилки про здорове харчування. Якщо ви боїтеся жирів, не їсте фрукти, тому що вони солодкі, і вважаєте, що протеїну багато не буває, тоді ця стаття для вас.

Міф № 1. Якщо ви з'їли шкідливу їжу, її можна спалити в спортзалі

"Хімічна" їжа руйнівна для організму. Цю шкоду не можна просто взяти і спалити за допомогою тренування. У дослідженні 2015-го ізраїльські і німецькі вчені встановили: регулярне вживання фастфуду і іншої обробленої їжі підвищує ризик розвитку аутоіммунних захворювань. Фізичні вправи викликають стрес в організмі, а при неправильному харчуванні спорт принесе більше шкоди, ніж користі - у організму не буде ресурсів на відновлення після тренувань. Якщо ви активно займаєтеся спортом, особливо важливо виключити шкідливу їжу з раціону.

В шкідливій їжі міститься багато сторонніх, неїстівних речовин: канцерогенів, підсолоджувачів і барвників. Їх спалити неможливо. Але калорійність шкідливої їжі, як і будь-який інший, можна спалити на тренуванні.

Міф № 2. Протеїн корисний у будь-яких кількостях

Білок підтримує і відновлює організм. Проте надлишок білку - особливо з тваринних продуктів - призводить до інтоксикації організму і може стати причиною ожиріння, раку, хвороб серця і остеопорозу. Нові дослідження показують: для здорового функціонування організму треба близько половини грама білку на кілограм ваги.

Якщо людина з'їсть більше 100 грамів білку за один прийом їжі, організм не зможе його засвоїти, для цього просто не вистачить ферментів. Середня норма білку за один прийом - 40-60 грамів. Надлишок білку гниє в організмі. При гнитті білок виділяє аміачні продукти - одні з найтоксичніших в організмі. Надлишок будь-яких продуктів, особливо продуктів гниття білку засмічує наш організм і погіршує самопочуття.

Міф № 3. Їжа після тренування відразу перетворюється на жир

Ні, з'їдені калорії не перетворюються відразу ж на жир на тілі. Вони вирушають відновлювати організм після тренувального стресу. Але це стосується тільки чистої, багатої корисними речовинами їжі. Тому якість їжі після тренування грає велику роль - від цього залежить залежить підтримка м'язової маси і прогрес в майбутніх тренуваннях.

Перетворення їжі на жир відразу після тренування - один з найпоширеніших міфів. Після фізичного навантаження відбувається підвищений синтез білку, організм добре засвоює їжу і направляє її на відновлення. Відразу після силового тренування зазвичай потрібний білок, а потім усе інше. Після циклічного навантаження організму, навпаки, потрібні вуглеводи.

Міф № 4. Фрукти так само шкідливі, як і цукерки

Основа цієї помилки - наявність у фруктах цукру; деякі люди прирівнюють його до цукру в солодощах. Це не так: цукри у фруктах - природні, нерафіновані, а плоди багаті мінералами і клітковиною, необхідні для здоров'я людини. Фруктові цукри мають низьку концентрацію завдяки органічній волозі в плодах. Такий цукор навряд чи приведе до набирання ваги або інших неприємностей, на відміну від штучних підсолоджувачів і магазинних цукерок.

В цукерках міститься білий цукор, а у фруктах - натуральна фруктоза. Фруктоза майже не задіює травлення, безпосередньо спрямовується в глюкозу в крові і тим самим полегшує роботу організму. Окрім цього, у фруктах міститься величезна кількість вітамінів, мінералів, клітковини - усе це, природно, набагато корисніше за цукерки, частенько повністю хімічні.

Міф № 5. Жир з їжі перетворюється на жир на тілі

Правильні жири - якісні рослинні олії, горіхи, насіння і авокадо - зменшують відчуття голоду, надовго насичують і покращують стан шкіри обличчя, нігтів і волосся. Рослинні жири багаті антиоксидантами і прискорюють метаболізм. Додайте половинку авокадо в смузи або ложку горіхової пасти в уранішню кашу - і ви відразу відчуєте ефект.

Щоб жир з їжі перетворився на жир на тілі, потрібний надлишок калорій. Нормальна кількість жиру йде на потреби організму - мембрани клітин і багато гормонів складаються з жиру. Що організм не витратив на власне будівництво, він відкладе в жирові запаси. Надлишок жиру - це близько двох грамів на кілограм ваги.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: Харчування, 5 міфів, припинити вірити | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]