phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:00
Про медичне страхування що варто знати - пояснює експерт
Ексклюзивно

Хірург, кандидат медичних наук, заступник міністра охорони здоров'я у команді Уляни Супрун Олександр Лінчевський в ефірі Українського радіо розповів, як працює медичне страхування в Україні та чи варто українцям довіряти приватним страховим компаніям.

Про суть медичного страхування

Треба розуміти, що називаємо страховою медициною. З цим є проблеми, бо в українців є дуже багато ілюзій з приводу цього. Середній українець сприймає так, що страхова медицина — це тотем, який десь встановлюється і в нас стає все добре. І в українця немає розуміння, що це таке і як це працює. Тим більше немає усвідомлення, скільки це коштує. Українець думає, що є якась страхова компанія, яка за все платить, лікарі отримують шалені гроші, пацієнти отримують фантастичне лікування і всі щасливі

Тому треба просто взяти і її впровадити. Чого не розуміє середній українець — це скільки за це йому доведеться платити щомісяця. Це дуже великі суми. Отже, так чи інакше, вартість медичної послуги складається з вартості ліжко-дня, з вартості витратних матеріалів, з вартості лікарської роботи та оплати медичного персоналу. За цю медичну послугу ви можете сплачувати тоді, коли сталася біда, ви прийшли в лікарню і заплатили, ви можете щомісяця робити внески в страхову компанію і страхова компанія теоретично це зробить за вас тоді, коли станеться якась біда.

Про переваги державного фінансування

Кожен з нас платить податки. З цих податків формується бюджет країни, з якого, по суті з великої загальнодержавної страхової компанії, з Національної служби здоров'я, наші з вами гроші розподіляються і витрачаються на тих пацієнтів, у яких сталася біда, які потрапили до лікарні чи до поліклініки.

Якщо говорити про приватне страхування, дуже часто приватні страхові компанії відмовляються оплачувати стаціонарне та хірургічне лікування. Українці не розуміють, що треба читати дрібними буквами і бачити, що страхова компанія не буде оплачувати щось дороговартісне.

Якщо 40 мільйонів українців сплачують ці податки, страхові внески в один великий чан, з нього простіше виділяти навіть дуже великі суми для покриття катастрофічних витрат. І на сьогодні Україна здатна покрити навіть трансплантації, які дуже високовартісні. І тоді, коли у вас стається фінансова катастрофа, яка пов'язана зі здоров'ям, з цього великого чану там гроші будуть.

Якщо ж ви обираєте маленьку страхову компанію і ваші внески не є достатніми, в якийсь момент ця страхова вам відмовить, наприклад, у стаціонарному лікуванні. Комусь страхова компанія буде оплачувати лікування, але відмовить у дослідженні та операції.

Навіщо потрібне приватне страхування

Як нормальна цивілізована демократична держава прозахідного напрямку, звісна річ, ми обома руками за те, щоби страховий бізнес також мав право існувати. Це ваше право бути застрахованим додатково. Окрім цього загальнодержавного фінансування і Національної служби здоров'я, яка оплачує лікування для всіх, ви маєте право знайти страхову компанію, домовитися з ними, подивитися їхні пакети страхування, які є, укласти з ними договір, сплачувати їм страхові внески і в разі настання захворювання чи якогось нещасного випадку ця страхова компанія буде вам відшкодувати це додатково.

Про ризики приватного страхування

Ви можете працювати з величезними міжнародними страховими компаніями і укладати з ними договір. Але я хотів би підкреслити обмеження і особливості роботи цих страхових.

Я не проти цього додаткового страхування, але, як лікар, я стикаються з тим, що пацієнт може потрапити в ситуацію, де все йшло нормально до якогось моменту, коли страхова каже, що далі не оплачує.

Крім того, страхова компанія — це бізнес. Прибуток страховиків полягає з того, що вони у пацієнтів взяли страхові внески і якщо вони будуть роздавати більше, ніж їм пацієнти сплачують, вони збанкрутіють.

Тобто коли пацієнти починають хворіти, задача страховиків полягає у тому, щоб виплатити їм менше, ніж вони отримали. І в цих реаліях ми дуже часто стикаємося з тим, що страхова компанія сплачує не якість, а сплачує ціну. Вона зацікавлена формально відправити пацієнта на дешеве обстеження, в дешеву лабораторію.

Страхова компанія не є настільки на сьогодні контрольованою, і пацієнт не може розпізнати експертність надання допомоги. І ми стикаємося з тим, що страхові компанії, часто в гонитві за прибутком, укладають договори, орієнтуючись передусім на вартість послуги. Тому треба розуміти цей нюанс страхового бізнесу по-українськи. Страховик не завжди є на стороні пацієнта. Все ж таки він буває на стороні своїх бізнес-інтересів.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 342 | Додав: adminA | Теги: експерт, медичне страхування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]